Photoshop is een heel groot programma en heeft heel veel opties. Door al deze opties is Photoshop soms best een lastig programma, helemaal voor beginners. Het kost tijd om dingen te leren in Photoshop, waar niet iedereen de tijd voor heeft of de tijd voor wil nemen. In deze blog vertel ik een aantal handige Photoshop tips voor beginners. Ben jij benieuwd? Lees dan verder!
Het programma zelf
Zoals ik al eerder vertelde, is Photoshop een heel groot programma met ontelbaar veel opties. Je kunt je foto wat opfrissen met een filter, objecten toevoegen of verwijderen van je foto, huid bewerken, kleuren veranderen, achtergronden weghalen, maar ook hele poster ontwerpen. En natuurlijk nog veel meer, je kunt het zo gek niet bedenken. Best begrijpelijk dat je soms dus even vast loopt in zo’n groot programma als Photoshop, helemaal als beginner. Daarom hier een aantal tips.
Shortcuts
Dit is iets wat ik met stage gelijk heb geleerd. Shortcuts zijn snelkoppelingen, om met 1 klik naar een andere functie te kunnen gaan. Hierdoor hoef je niet steeds in de menubalk te zoeken naar een nieuwe tool of functie. Dit scheelt heel veel tijd! Shortcuts kun je zelf in Photoshop instellen. Dit doe je via: Bewerken->Sneltoetsen. Als je daar op klikt, kom je bij dit venster.
Om je Tools/gereedschappen te ‘shortcutten’ kies je bij, sneltoetsen voor, voor Tools/gereedschappen. Nu kun je bij elke tool een letter, cijfer of figuurtje invullen. Dit hoeft natuurlijk niet bij elke tool. Het is juist handig om dit te doen bij alleen de tools die je het meest gebruikt. Zo kan je tijdens het bewerken snel wisselen tussen verschillende tools.
Hetzelfde kun je doen bij bijvoorbeeld het toepassingsmenu. Het toepassingsmenu staat helemaal boven aan Photoshop. Het toepassingsmenu heeft ook weer heel veel opties, sommige die je heel veel gebruikt, maar waarschijnlijk ook heel veel die bijna niet, tot nooit gebruikt. Hierbij is het dus ook handig om shortcuts in te stellen bij de functies die je het meest gebruikt.
Altijd een nieuwe laag
Wanneer je aan het Photoshoppen bent is het belangrijk om bij elke nieuwe handeling die je doet, een nieuwe laag aan te maken. Dit omdat wanneer je bijvoorbeeld iets hebt toegevoegd aan je foto, maar dit later toch weer weg wilt halen, je gemakkelijk de hele laag kunt verwijderen waarin jij datgene hebt gedaan. Zo hoef je dus niet alles te verwijderen wat je na die tijd nog hebt bewerkt. Je kunt je vast wel voorstellen dat dit je heel veel tijd gaat schelen;)
Na een tijdje kan het dus zo zijn dat je 5 lagen hebt. 1 voor het schoonmaken van je foto, 1 voor het contrast, 1 voor de helderheid, 1 voor een nieuw object in de foto en 1 voor kleurverzadiging. Om niet in de war te raken, kun je de lagen vernoemen. Zo werk je ook meteen lekker geordend!
Door bij elke nieuwe handeling een nieuwe laag aan te maken, kun je ook goed zien wat je nou precies hebt gedaan in die laag, en wat dat met je foto heeft gedaan. Je kunt namelijk elke laag gemakkelijk aan en uit zetten door op het oogje te drukken van de laag.
Werk ook nooit in de achtergrond van de foto, eerst een laag aanmaken, en dan pas beginnen met Photoshoppen.
Command/Control Z
Command/Control Z is iets wat je waarschijnlijk wel kent. Door Command/Control Z in te drukken, kun je gemakkelijk snel het laatste wat je hebt gedaan, ongedaan maken en weer verder gaan met waar je gebleven was. Maar soms, vooral als je net begint met Photoshop, blijft het niet bij 1 foutje die je ongedaan wilt maken. Dan moet je zo vaak op Command/Control Z drukken, dat je na een tijdje al aan het limiet van je geschiedenis ongedaan maken zit. Photoshop heeft een standaard limiet van 50x je geschiedenis ongedaan maken.
Dit aantal kun je gelukkig zelf verhogen in Photoshop. Dit doe je door op Command/Control K te drukken, hierdoor worden je instellingen geopend. Druk dan op prestaties. Nu kun je bij Historie en Cache je historiestaten verhogen. Dit kun je verhogen tot 1000.
Let wel op: Hoe hoger je hem instelt, hoe langzamer je Photoshop wordt. Dat is wel iets om rekening mee te houden.
Youtube Tutorials
Online staan er duizenden Photoshop Tutorials. Hiervan kan je ook heel leren. Als je ergens tegen aanloopt tijdens Photoshoppen, is er een hele grote kans dat hiervan een tutorial staat op het internet. Vaak duren deze filmpjes ook helemaal niet lang. Dit ligt natuurlijk wel aan hoe ‘moeilijk’ hetgeen is wat je wilt leren, maar meestal zijn deze Photoshop filmpjes niet langer dan 20 minuten. Tijdens het kijken van het filmpje kun je ook gelijk meedoen, hierdoor pak je het nog sneller op.
Ook leer je vaak tijdens zo’n fimpje hoe je je workflow kunt verbeteren. Je ziet namelijk hoe iemand anders Photoshopt en hoe zijn/haar workflow is. Vaak worden er ook een aantal handige tips tussendoor gegeven. Dit is dan ook meteen mooi meegenomen!
Wanneer het allemaal een beetje snel gaat tijdens zo’n tutorial, is het handig om elk stapje ook nog even op te schrijven. Zo kun je het altijd nog even opzoeken wanneer je het niet meer weet.
Tot slot
Je leert uiteindelijk het meest van het gewoon proberen. Als je vastloopt, ga naar het internet en zoek het op, en probeer het weer opnieuw. Hoe vaker je dit doet, hoe beter het gaat, en hoe sneller je je eigen foutjes weer op kunt lossen. Hopelijk heb je wat aan deze tips gehad!
Tot volgende week
Volg je me al op Instagram en Bloglovin’?
No Comments