Overig

Plannen als zzp’er naast een studie en met fibromyalgie

4 december 2019

Plannen is voor mij een van de belangrijkste dingen, waarom? Omdat ik momenteel een studie volg, mijn eigen bedrijf heb en chronisch ziek ben. Eigenlijk weet ik pas zeker sinds 2017 dat ik fibromyalgie heb, ik heb sinds mijn 12e al last van me rug en heb jaren lang bij diverse artsen gelopen. Omdat ik het al sinds een jonge leeftijd heb, weet ik inmiddels wel hoe ik er mee om moet gaan. Vandaag neem ik je mee hoe ik plan terwijl ik met diverse dingen loop 

Plannen, belangrijk of je nu ziek bent of niet. Inmiddels weten we allemaal dat er twee partijen zijn, mensen die plannen, en mensen die dat niet doen. Ik behoor duidelijk tot het plan team, ongeacht dat ik ook van spontane dingen hou. Maar door juist te plannen heb ik de minste lasten met m’n studie, fotografie en ziekte. 

Wat houd chronisch ziek zijn voor mij in?

Misschien wist je het, misschien ook niet. Maar helaas heb ik last van fibromyalgie. Wat eigenlijk inhoud dat ik reuma heb in mijn spieren. Het ergst heb ik het in mijn rug, waarop mijn handen volgen. Niet helemaal ideaal als fotograaf. Dit houd in dat ik zo nu en dan last heb van pijn in mijn spieren waardoor ik dingen niet kan doen, gelukkig kan ik door mijn activiteiten logisch te plannen er wat mee doen. Reizen met het openbaar vervoer naar school kost mij best wel veel moeite helaas. Daarom kies ik er vaak voor als we maar twee uur les hebben om niet te gaan. Wat ik het lastige vindt, is dat aangezien fibromyalgie aan de buitenkant niet zichtbaar is. Hierdoor “geloven” de leraren op mijn school niet dat dit echt een issue voor mij is. Dit levert soms wel nare dingen op. Maar hierbij blijf ik de eer aan mezelf en mijn gezondheid houden.

Wat houd fibromyalgie in?

Mogelijk zijn jullie niet allemaal bekend met wat fibromyalgie is. Fibromyalgie is reuma in de spieren. Deze ziekte valt eigenlijk onder de ziektes waarbij dokters niet zo goed weten wat ze ermee aan moeten. Voor mij houd fibromyalgie in dat ik vaak last heb van mijn rug en handen. De klachten bij fibromyalgie zijn heel verschillend. Bij mij leidt het vooral tot pijn dat op reuma lijkt en vermoeidheid. Maar klachten zoals hoofdpijn zijn ook veelvoorkomend. Daar heb ik gelukkig niet al teveel last van. Er zijn zoveel complot theorie over fibromyalgie, dat ik me hier, maar niet teveel over ga uitweiden.

Hoe houd ik er rekening mee?

Als ik weet dat ik een grote klus heb die ongeveer 1 dag duurt, weet ik dat ik de opvolgende 2 dagen niet functioneer.
Dus ik probeer ook de volgende twee dagen geen activiteiten te plannen die zich buitenshuis afspelen.
Dus wees bewust van hoe je je dagen inplant. Zodat bijvoorbeeld spoedklusjes niet in gevaar komen. Probeer er dus met je weekplanning rekening mee te houden, dit scheelt klachten. Meld ik aan opdrachtgevers dat ik ziek ben? Nee, dat doe ik eigenlijk bewust niet.

Weet wat je aan kan.

Ik weet heel goed zelf wat mijn lichaam aankan en wat niet. Vaak zie ik al met een offerteaanvraag of het gaat lukken of niet. Tuurlijk zouden opdrachtgevers dit artikel kunnen lezen. Maar ondanks dat ik ziek ben, zorg ik ervoor dat ik altijd de kwaliteit nastreef wat ik wil. Mijn ziekte zal hierop geen invloed uitoefenen, en soms zou ik misschien iets meer hulp nodig hebben van mijn team. Maar gelukkig werkt mijn vriend ook als fotograaf en weet hoe mijn apparatuur werkt. Dit scheelt een hoop stress aangezien hij zware (til) taken kan overnemen.

Plannen met fibromyalgie.

Om rekening te houden met fibromyalgie zorg ik ervoor dat ik een realistische planning heb. En rekening houd met afspraken maken. Zo probeer ik niet teveel te fotograferen en er de dagen na de fotoshoots rekening mee te houden.
Op dit moment weet ik dat als ik e-commerce fotografeer van ongeveer 200 kledingstukken ik daarna twee dagen niet kan werken. Wel kan ik kleine dingen op de computer doen aangezien dit lichamelijk niet al teveel kracht kost.
Dus stel ik fotografeer op maandag 8 uur lang, dan zet ik op dinsdag en woensdag kleine taken in zoals het doen van acquisitie via de mail en het beantwoorden van mail.

Wat voor mij goed werkt.

Wat voor mij erg goed werkt om op de momenten dat ik kan werken zo productief mogelijk te werken is het gebruik van een planner. Op dit moment gebruik ik de Structuurjunkie planner van Cynthia Schultz. Aangezien deze planner geen specifieke data heeft kan ik plannen op de momenten dat dit voor mij nodig is. Dit is voor mij dan ook een techniek die ik op dit moment alleen gebruik in drukke weken. Ik denk dat tegen de tijd dat ik weer naar school ga (op dit moment loop ik stage). De planner ook weer meer ga inzetten om opdrachten rondom school te plannen. Ook komen er diverse shoots aan waarvan ik heel veel energie krijg, maar ook energie kosten. Maar plannen helpt wel heel veel.

Hoe plan ik?

Via de structuurjunkie planner begin ik altijd eerst met het invullen van de data.
Onderin de planner heb je het kopje Taken, hier begin ik eerst met het invullen van de dingen die ik deze week echt moet doen.
Ik start met het invullen van de meest belangrijke taken, dan de minder belangrijke taken, en dan de opvul taken. Soms start ik ook gewoon met het opschrijven van alle taken. Dan kijk ik waar in de week deze het beste passen. Aangezien op dit moment m’n taken niet heel goed kan invullen voor de hele week aangezien ik stage heb.
Op dit moment plan ik door per dag te kijken wat ik kan doen. Door het verzamelen van de Taken kan ik per dag deze goed indelen. Ik probeer zo goed mogelijk de tijden te gokken die ik bezig ben met een project. Zo kan ik heel goed per dag plannen.

Ben je benieuwd of deze manier van plannen iets voor jou is? Hier kan je een weekoverzicht downloaden.

Helpt het plannen jou bij meer structuur?

1 Comment

  • Reply De voor- en nadelen van een (fotografie)studio – Jasmijn Bult 11 december 2019 at 20:01

    […] Daarom had ik er vorig jaar januari voor gekozen om mijn prijs omhoog te gooien. Zoals je in de vorige post kon lezen ben ik chronisch ziek, studeer nog en loop op dit moment stage. Het is niet dat ik een […]

  • Leave a Reply

    Common phrases by theidioms.com