Achter de schermen Fotografie

Plannen van een fotoshoot – Inspiratie opdoen.

4 februari 2019

Het leek mij leuk om een kleine serie te maken over het voorbereiden van een fotoshoot. Welke stappen moet je precies ondernemen en wat heb je daarvoor nodig.
Als (beginnend)fotograaf is het misschien wennen om de leiding te nemen, hiervoor zijn verschillende stappen vooraf handig. In dit artikel laat ik je zien hoe je dit doet

Het creëren van een passende shoot bij wat je uiteindelijk wilt gaan uitstralen kan een
hele klus zijn. Inspiratie opdoen is vrij lastig en waar vind je deze inspiratie nou uiteindelijk? Zelf heb ik door de jaren heen veel verschillende manieren gebruikt en zal je in deze blogpost dan ook meenemen door de verschillende varianten en wat daarvan de voordelen of nadelen zijn.

Pinterest

Pinterest is een makkelijk medium waar je snel verschillende concepten op kunt zetten. Je kan diverse borden creëren en in deze borden kan je eventueel ook nog team members van de fotoshoot toevoegen. Hierdoor kan je makkelijker als een team samenwerken, zo heb je met zijn alle een plek waar je inspiratie beelden verzameld. Een nadeel van deze methode is dat je mogelijk de “controle” kwijt raakt en het concept misschien niet zo wordt als gedacht. Daarom vind ik het zelf erg prettig om het persoonlijk te houden en alleen een bord te maken en deze te delen met de groep.
Inmiddels maak ik zelf ook veel gebruik van Pinterest voor mijn blog. Dit zodat je als lezer op de hoogte kan blijven terwijl je inspiratie opdoet, je kan mij hier volgen.

Ouderwets plaatjes verzamelen

Wat ik een prettige manier vind van inspiratie opdoen is gewoon simpel weg plaatjes van Instagram, Facebook en Pinterest halen en op mijn laptop of mobiel zetten. Hierdoor verzamel ik beelden die ik mooi vind op mijn telefoon en zie ik toch wel dat ik fan ben van een bepaalde stijl, deze stuur ik zelf vaak door via WhatsApp en merk vaak dat de rest van het team hier mee instemt. Vergeet niet dat je bij het versturen altijd de bron moet vermelden. Dus als je een team zoekt via o.a. Facebook is dit verstandig om erbij te vermelden waar je je beelden vandaan hebt.

Zelf specifiek al een moodboard aanleveren

Momenteel gebruik ik de app Jux om via mijn telefoon wat moodboards te maken. Ik merk dat ik de laatste tijd meer op een bepaalde style wil gaan zitten en vind het prettig om daardoor ook wat meer controleren te hebben in mijn inspiratie beelden. Deze beelden verzamel ik op de “ouderwetse” manier en voeg ik vervolgens samen tot dat ik verschillende moodboards heb verzameld voor o.a. het haar, de styling en visagie.

Instagram

Instagram is natuurlijk een ontzettend grote bron voor beeld.
Zoek op hashtags die jou aanspreken en maak screenshots van de beelden die bij jou style van fotografie passen. Als je constant andere beelden verzameld wordt het eindproduct ook niet zoals het bij jou past, maar vaak merk je toch dat je op een bepaald soort beeld uitkomt.

Eigenlijk maakt het niet uit waar jij je beelden vandaan haalt, als je uiteindelijk maar een  duidelijk eindbeeld hebt gevonden wat past bij jou, en bij de mensen waarmee je werkt. Probeer diverse media en probeer onbewust beelden op te slaan waar jij gelukkig van wordt, zorg dat jij dit kan toepassen op de manier hoe jij werkt. Zo creëer je inspiratie en een moodboard die passen bij jou.

Heb jij zelf nog een manier om Inspiratie op te doen? Of gebruik jij een van bovenstaande manieren?

Op de hoogte blijven van mijn nieuwste blogpost elke maandag? Volg mij dan op  Instagram, Pinterest, Bloglovin & Facebook

14 Comments

 • Reply Henk 4 februari 2019 at 18:42

  Nuttige blog als je serieus met foto’s aan de gang wilt

 • Reply Linda 4 februari 2019 at 19:54

  Handig! Is inderdaad wel een goede manier om systematisch foto’s te verzamelen 😀

 • Reply Jeannet 4 februari 2019 at 20:28

  Ik heb Pinterest net weer herontdekt, deed er eigenlijk weinig mee. Maar de nieuwe layout is prachtig en ik raak weer geïnspireerd door al die voorbeelden. Zaak is, volgens mij althans, om niet te lang te gaan zitten surfen, want door de bomen zie je dan echt het bos niet meer. gr. Jeannet

 • Reply Balou 4 februari 2019 at 21:20

  Moodboards maken met echte plaatjes & Pinterest vind ik ook heerlijk!

 • Reply Maaike 4 februari 2019 at 21:28

  Goede tips! Mijn vriend houdt van fotograferen en ik deel ze graag weer op social media!

 • Reply Virgilia Van den heuvel 4 februari 2019 at 22:44

  Interessant om te lezen. Handig voor als je foto’s moet maken.

 • Reply debbie 5 februari 2019 at 09:36

  leuk zeg! zorgt voor inspiratie!

 • Reply Iipstickencupcakes 5 februari 2019 at 10:58

  Ik maak zelf ook erg graag van pinterest en instagram voor inspiratie

 • Reply The Lemon Kitchen 6 februari 2019 at 18:34

  Leuk idee! Ik heb ook wel eens een fotoshoot gedaan, goede tips! Thnx

 • Reply best cbd 14 maart 2020 at 23:49

  Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as
  though you relied on the video to make your point.
  You obviously know what youre talking about, why throw away your intelligence
  on just posting videos to your weblog when you could be giving us something enlightening to read?

 • Reply best cbd 15 maart 2020 at 03:22

  Outstanding post however , I was wondering if you could write a
  litte more on this topic? I’d be very thankful if you could elaborate a little bit
  further. Bless you!

 • Reply myinforms 31 maart 2020 at 16:58

  I know this web page provides quality dependent articles and other material, is there any other web page which presents these kinds of things in quality?|

 • Reply CBD Oil UK 1 april 2020 at 04:36

  We absolutely love your blog and find nearly all of your post’s to be precisely what I’m looking for. Does one offer guest writers to write content available for you? I wouldn’t mind publishing a post or elaborating on most of the subjects you write in relation to here. Again, awesome web site!|

 • Reply raw garden 10 april 2020 at 21:52

  I like the valuable info you provide in your articles. I will bookmark your blog and test again right here frequently. I am fairly sure I’ll be informed lots of new stuff right here! Good luck for the next!|

 • Leave a Reply

  Common phrases by theidioms.com