We proberen de blog wat dynamiseer te maken dan alleen fotografie. Zo gaan we nu proberen elke week een blog te maken over reizen. Afgelopen maandag was het natuurlijk dodenherdenking. En gister was het bevrijdingsdag. Tom en ik zijn heel erg geïnteresseerd in de oorlog. Daarom nemen we je in deze blog mee naar de plekken die wij bezocht hebben over de Tweede Wereldoorlog.
Westerplatte – Gdansk
Op 1 september 1939 vielen de Duitsers de Oostzeehaven bij Gdansk aan, gelegen op het schiereiland Westerplatte. Deze gebeurtenis geldt als het begin van de Tweede Wereldoorlog. Een kleine Poolse eenheid hield zeven dagen stand. Na de oorlog groeide Westerplatte uit tot een nationaal symbool van Pools verzet.
Je kan via deze link een 3D rondleiding krijgen over de Westerplatte
We zijn in september 2017 naar Gdansk gegaan. Voor Tom zijn verjaardag had ik namelijk een vliegticket gekocht hiernaar toe.
Toen ik het ticket had gekocht wist ik nog helemaal niet dat de oorlog zo had gespeeld hier. Ik had alleen maar de plaatjes gezien van het stadscentrum en dat sprak me wel aan.
We waren voor ons in de Herfstvakantie, en we hadden erg geluk met het weer. De week toen we weer terug waren sneeuwde het namelijk! Met de boot zijn we naar de Westerplatte gevaren vanaf het centrum van Gdansk. Zoals ik zij hadden we geluk met het weer en als ik het me goed kan herinneren hebben we zelfs zonder jas gezeten. Toen we aan het varen waren kwamen we al langs hele bijzondere gebouwen zoals oude loodsen en gebombardeerde gebouwen.
Als je met de boot naar het eiland vaart en aanmeert kom je als eerste langs bovenstaand standbeeld.
Toen we aankwamen was het ontzettend rustig. We hadden van tevoren niet echt gezocht wat het nu was en gingen rustig op onderzoek uit. We kwamen dus totaal zonder verwachtingen aan op de Westerplatte. Vanaf hier gingen we het eiland onderzoeken en gingen we een heel groot rondje over het eiland wandelen.
Een van de eerste dingen die we zagen was een overzichtstoren. Deze was helemaal van hout en als bezoeker mocht je hier ook inklimmen, Tom heeft dit dan ook gedaan.
Zichtbaarheid door middel van borden
Helaas zijn niet alle gebouwen bewaard gebleven, maar hebben ze overal met de rood-zwarte borden aangegeven wat er heeft gestaan en waarvoor het diende. Dit lijkt een beetje zoals het in Westerbork ook wordt gedaan. De omlijning wordt weergegeven van de panden, maar er is niks van over. Tijdens de strijd in september 1939 is dit gebouw ook flink aangevallen, daarom dat er ook niet veel meer is om weer te geven.
Het bijzondere van de Westerplatte vonden wij dat er nog diverse gebouwen stonden.
En ook kon je er nog kogelgaten inzien, zoals ik eerder al vertel, mag je overal in en op. Het bijzondere is dat de functies van de gebouwen ook nog beschreven staan. Zo is er ook nog een munitie gebouw. Helaas is daar ook niet veel meer van zichtbaar, maar we weten dus wel wat daar heeft afgespeeld.
Waar nu de herdenkingsmonumenten zijn stond vroeger een wachthuis.

Het bijzondere op de Westerplatte vond ik dat je de gebouwen ook nog in mag. Zoals bovenstaand gebombardeerd badhuis kon je gewoon inlopen. Heel bijzonder was het ook dat toen wij er waren ze bezig waren met het opgraven van nog meer gebouwen. En eventuele spullen die hier lagen.
Op deze plek is de Tweede Wereldoorlog een Wereldoorlog geworden, hoe bijzonder is dat.
Museum of The Second World War
In dezelfde stad waar Westerplatte is ligt ook een heel bijzonder museum. Iets wat zelfs in Nederland in het nieuws is geweest, het museum in Gdansk gaat over de Tweede Wereldoorlog. Het museum is in een super modern gebouw, maar is aan de binnenkant heel bijzonder weergegeven. Zo heb je een ruimte waar ze een Poolse winkelstraat hebben nagebouwd waar je door heen kan lopen. In het museum hebben ze veel over de tijd in Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar je kan ook elementen van de westerse landen zien. Het is een van de grootste historischen gebouwen van Europa met een oppervlak van 5.000 m²
Gratis naar het museum
Op de dag dat wij gingen was het schijnbaar gratis, hoe dan ook wouden we het museum in. Maar toen we aankwamen en een ticket wouden kopen vertelde de balie medewerker dat het vandaag gratis was en we door mochten lopen.
Dit was natuurlijk een super fijne verrassing want dan konden we het weer uitsparen. Ik weet niet of ze nog steeds dagen hebben waarin het museum gratis is, maar dat is wel de moeite waard om uit te zoeken.
In het museum zie je de periode vlak na de Eerste Wereldoorlog tot aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het interessante is dat er in dit museum ook wordt gekeken naar de Sovjet-Unie en de informatie over Stalin.
Binnen het museum heb je hele diverse items, zo zie je diverse uniformen, torpedo’s, een wagon voor transport, een standbeeld van Hitler. En Propaganda van diverse landen, waaronder ook best veel items van Nederlandse bodem.
In dit museum hebben ze dus best wel unieke items die ik eerder nog niet had gezien in museums over de Tweede Wereldoorlog.
Wat vonden wij van het museum?
Het museum heeft een enorme indruk achter gelaten, aangezien er zo ontzettend veel spullen waren van diverse landen.
De ruimtes waren mooi opgezet en doordat ze ook scenes hadden nagebouwd kreeg je een heel realistisch gevoel.
Als het museum dichter bij had gestaan waren we denk ik er nog eens heen gegaan, maar mocht je er nog niet zijn geweest en interesse hebben in de oorlog is dit zeker een aanrader.
Auschwitz
Tom en ik zijn al jaren geïnteresseerd over het verhaal van Auschwitz, we hebben beide diverse films en boeken erover gelezen en wouden het ontzettend graag eens in het echt zien.
In juni 2019 was het dan zo ver, toen we gingen was het 35 graden. Helaas mag je Auschwitz in geen tassen mee en hadden we dus ook geen drinken bij ons, natuurlijk hadden de mensen in Auschwitz dit ook niet.
Maar dat maakte de beleving nog wel een stukje bijzonderder als je bedenkt dat ze toen ook van die warme zomers hadden.
Het is natuurlijk ontzettend druk, er waren dan ook diverse touringbussen die hier mensen afzetten. Nu hadden wij 3 maanden van tevoren gereserveerd waardoor we een gratis ticket hadden bemachtigd.
Dit is dan ook echt een tip om te doen, als je geen tour wilt, maar alles wilt door lopen op je eigen tempo kan je vanaf 3 maanden van tevoren tickets bestellen waarmee je gratis naar binnen kan.
Als je naar binnen gaat, wordt je ticket gescand en wordt je daarna net zoals bij een vliegveld gefolieerd en gescand.
We begonnen in het basic kamp waar de woorden Arbeid macht Frei staat, iedereen kent deze ingang natuurlijk wel.
Op dit gedeelte van het kamp heb je nog heel veel barakken staan waar je naar binnen kan, in elke barak worden andere dingen uitgelicht. Je hebt diverse barakken waar kleding, potten, kammen & haar inzit. Maar je hebt ook barakken waarin je ziet hoe de slaapplekken eruit zagen.
Andere barakken
Ook heb je een aantal barakken waar ze in gaan op specifieke verhalen uit verschillende landen, zo heb je ook een barak waar ze ingaan op de Nederlanders die o.a. in Auswitchz hebben gezeten.
Arthur Seyss-Inquart was de hoogste rijksofficier van Nederland, hij zat op een steenworp afstand van Paleis het Loo in Apeldoorn. Tom zijn familie is opgegroeid in Apeldoorn, en daarom hebben we ook een best bijzonder verhaal. De overgroot opa van Tom had zijn kantoor naast de bunker van deze rijksofficier in Apeldoorn tijdens de Tweede Wereldoorlog.
En woonde op twee minuten van deze bunker af. Tom zijn vader speelde vroeger altijd bij de bunker. Tijdens ons bezoek aan de Nederlandse barak in Auswitchz, zagen we ook verschillende informatie borden over Arthur Seyss-Inquart.
Westerbork
In 2018 hebben we Westerbork bezocht, dit is natuurlijk een van de weinige kampen die we in Nederland nog hebben.
Helaas was bij ons bezoek het museum dicht en was dit niet aangegeven op de website, gelukkig kon je nog wel naar het terrein toe. Het indrukwekkende als je het terrein oploopt is dat je een huis ziet die is ingepakt in plastic platen om het te bewaren. Dit is het huis van Albert Gemmeker. En daarover is laatst ook een film/interview van 30 minuten online gekomen die je op Videoland kan kijken, hij heet Gemmeker.
Zelf zou ik graag nog een keer terug gaan om het museum dat erbij hoort ook te bezoeken, zodat je ook wat specifiekere verhalen krijgt over het kamp daar. Helaas is er op het terrein zelf weinig over, alleen een paar stenen waar vroeger de barakken hadden gestaan. En natuurlijk het bekende spoor aan het einde.
Wat het meest indruk heeft gemaakt bij mij is hoe groot het huis was dat hier vooraan stond. Een heuse Vila en dat de rest amper 50 meter verderop gestapeld in die barakken lagen. Dat is toch bizar? Ook als je weet dat Gemmeker altijd ontkent, heeft dat de Joden het slecht hadden.
Tot slot
Zoals je aan bovenstaande plekken kan zien hebben wij erg veel interesse in de oorlog qua hoe dingen zijn gebeurd en waarom.
Soms verbaasd het me echt hoeveel feiten er jaren later als nog naar boven komen.
Vind jij het belangrijk om zulke plekken op te zoeken waar tijdens de oorlog bepaalde dingen zijn gebeurd?
13 Comments
vind het indrukwekkend om te zien en zou er ook wel een keer heen gaan
Ik ben zelf naar Auswitz en de kus van Normandië met de d-day stranden geweest. Beide ontzettend indrukwekkend, al dan niet op een totaal andere manier natuurlijk.
Heel interessant! Daar wil ik met mijn gezin ook ooit nog eens naartoe.
Alleen van Westerplatte had ik nog nooit gehoord en helaas wordt me ook uit je verhaal niet duidelijk wat hier nu toch gebeurt is. Ik ga het zo eens even opzoeken
Dat badhuis is inderdaad dramatisch beschadigd zeg. Maar het geeft een prachtige foto!
Interessant lijstje. Ik kan eigenlijk alleen maar kamp Westerbork van je lijstje afstrepen. Westerplatte hadden we kunnen bezoeken, maar we waren helaas te laat waardoor we die hebben moeten laten schieten toen we in Gdansk waren.
Wat gaaf dat je al zoveel plekken hebt bezocht. Ik moet zeggen dat ik zulke plekken vaak ontzettend indrukwekkend vindt. Mijn to see lijstje is dankzij jouw blog weer wat langer 😉
Zo’n tijd geleden maar het is een illusie dat het iets uit een ver grijs verleden is, kan zo weer gebeuren. Ik vond het Topografie des Terrors in Berlijn wat dat betreft ook zo goed. Die foto’s laten de waanzin ook zo treffend zien.
Dat moet echt indrukwekkend zijn! Ik heb nog niks van deze plekken bezocht, maar dat zal er vast eens van gaan komen.
Heb je de Westhoek in België al bezocht? Daar zijn ook heel wat restanten uit WO II te zien.
Heel indrukwekkend. Ik zou dit ook wel een keer willen ervaren.
Zeer indrukwekkend. Ik lees er veel over maar helaas heb ik nog in real life dit gezien. Het staat wel hoog op mijn list om deze plekken te bezoeken.
Mijn vader had een bijzondere fascinatie voor de tweede wereldoorlog en die heb ik van hem over genomen. Berlijn vond ik onwijs interessant en de kust van Normandië ook. En de tekenen ver weg, zoals in India en Thailand maakten veel indruk op me, om zo te zien hoe ver de ellende rijkte.