Beeldbewerking/Photoshop

Programma testen, Capture One of Lightroom?

5 mei 2022

Door mijn stageperiode heen, heb ik kennis gemaakt met het programma Capture One. Voor heen kende ik Capture One niet, nu vind ik het een super fijn programma om mee te werken. Kan nu zelfs denk ik bijna niet meer zonder! In deze blog geef ik mijn mening over de programma’s.

Programma, de verschillen

Eerder maakte ik voornamelijk gebruik van Adobe Lightroom. Dat kwam door dat op mijn school les gegeven wordt in Photoshop (adobe programma’s) en Lightroom. Toen liet ik Photoshop nog vaak aan de kant liggen. Lightroom zag ik als een makkelijk snel programma, niet heel moeilijk om te gebruiken en snel aan te leren. Photoshop leek voor mij heel ingewikkeld en opende het alleen wanneer we les er in kregen. Ik maakte gebruik van Lightroom tot ik stage ging lopen bij Jasmijn. Zij maakt gebruik van Capture One. Op stage maak ik dus daar veel gebruik van. Nu is voor mij zichtbaar dat er dus een nog beter programma is dan Lightroom. En dat is Capture One!

Op ontdekking

Zoals ik al eerder zij had ik geen idee van het bestaan van Capture One. Nu zie ik dat je er meer mee kan doen dan in Lightroom. Op stage zag ik dat het programma bij hen gebruikt wordt om tether te schieten. Zo zie je meteen je foto groter dan op het schermpje van je camera, en zie je dus eerder foutjes.

Aanpassingen maken

Ook is het dus mogelijk om meteen aanpassingen te maken. Denk bijvoorbeeld aan je witbalans. Zodra je een foto hebt gemaakt met een grijskaart is het mogelijk meteen de witbalans te perfectioneren. Via het programma wordt het op elke foto geplaatst die daarna geschoten word. Wat ideaal is behalve als je dus een bepaalde uitsnede hebt gedaan. Dit wordt dan ook uitgesneden op de foto’s er na. Dan moet je dus alle gemaakte aanpassingen zoals witbalans resetten en van een andere foto zonder uitsnede kopiëren en plakken. Maar stel je schiet met een SD-kaart, dan is het daarna nog mogelijk om de foto’s in het programma toe te voegen en aan te passen. Ook gaat kleine vlekjes weghalen beter en preciezer met Capture One dan met Lightroom.

Georganiseerd

Door het gebruik van Capture One werk je een stuk georganiseerder. Het is mogelijk meteen de bestandsnamen per foto aan te passen. Wat ideaal is als je dus producten schiet die je uit elkaar moet houden zoals kledingstukken. Ook zijn de foto’s te sorteren in sterren. Zo geef je de beste foto bijvoorbeeld vijf sterren, en minder favoriete vier of minder. Zo heb je een overzicht in wat je goede foto’s zijn en welke niet.

Overgestapt van programma

Nu ben ik fan van Capture One. Het heeft veel meer opties dan Lightroom! Laatst had ik stiekem weer valsgespeeld en een familie shoot die ik gedaan had bewerkt in Lightroom… Zo kwam ik er achter dat voor mij Capture One het beste werkt. Het fijne er ook aan is dat het het contant opslaat. In mijn geval op mijn harde schijf. Zo kan je het ook snel weer terug vinden. En voor de preset gebruikers van Lightroom, die optie zit ook op Capture One. Lightroom blijft bij mij een poosje ongeopend vanaf nu!

Tot slot

Mijn conclusie is dat ik het werken met Capture One echt zeer prettig vind. Ik ga de komende tijd het programma ook nog beter ontdekken zodat ik alles weet! Het is echt een aanrader.

Zie hier mijn vorige blogpost!

Volg je me al op Instagram en Bloglovin’?

2 Comments

  • Reply Camera voor fotografie, welke soorten zijn er? | Jasmijn Bult 12 mei 2022 at 20:03

    […] Bekijk hier mijn vorige blogpost! […]

  • Reply Welke fotografie gerelateerde apps en sites gebruik ik? | Jasmijn Bult 23 juni 2022 at 20:09

    […] programma, en werkt ook heel makkelijk. Over de verschillen tussen Lightroom en Capture One kan je deze blog lezen! Premiere Pro gebruik ik momenteel weinig en gebruik ik meer fotografie-applicaties. Sinds ik […]

  • Leave a Reply

    Common phrases by theidioms.com