Fotografie

Props, wat zijn het eigenlijk?

22 september 2022
Props

 

Afgelopen week heb ik alle props van Jasmijn mogen fotograferen. Het waren er een hoop en heb heel veel verschillende props gezien. Marmeren tegeltjes, houten blokjes, glazen kaarshouders, en nog veel meer. Maar wat zijn props eigenlijk? Welke zijn er? Wat doen props met je foto? Hoe gebruik je props? En waar kan je ze kopen? Die vragen ga ik beantwoorden in deze blog. Veel lees plezier!

Wat zijn Props?

Props zijn eigenlijk attributen die je gebruikt om iets duidelijker te maken, of een bepaalde sfeer mee te creëren. Het kan van alles zijn: Een mok, een vaas, een kaarshouder, noem maar op. Props kunnen er voor zorgen dat je foto net wat spannender en interessanter wordt om naar te kijken. Het kan net het extraatje geven wat je nodig hebt en is dus super handig!

Wat doen ze met je foto?

Props kunnen je foto’s levendiger maken, ze zorgen voor sfeer. Door props te gerbuiken in je foto kan je context bieden. Bij food fotografie kan je door bijvoorbeeld alleen bestek toe te voegen, al een heel ander beeld creëren. Ze kunnen je foto dus versterken, meer context bieden, of juist verzwakken. Dat laatste wil je natuurlijk niet. Dit kan je voorkomen door bijvoorbeeld de props een beetje op de achtergrond te houden.

Ook kunnen ze meer duidelijkheid geven. Stel je moet een shampoofles fotograferen en de overheersende geur is kokos, maar dat is niet goed te zien op de verpakking, door kokosnootstukjes bij de fles te leggen, maak je al zoveel meer duidelijk.

Wat voor props zijn er? En waar kan je ze kopen?

Er zijn ontelbaar veel props en je kan ze overal vandaan halen. Uit je eigen keukenkastje, in de natuur, bij de kringloop, bij de supermarkt om de hoek of misschien zelfs bij je opa en oma in huis. Je kan het zo gek niet bedenken. Als je nou een wat lager budget hebt, of geen tijd meer hebt om allerlei winkels af te gaan, struin dan eens door je huis en probeer creatief te denken. Ik weet zeker dat je dan al heel ver komt. Vaak hebben winkels als de Xenos, Action, Hema en zelfs de H&M ook items die je daarvoor kunt gebruiken.

Een kleine tip; Ga voor iets wat tijdloos, geen drukke printen, maar juist effen kleuren. Dit past makkelijker bij verschillende dingen, lijdt niet teveel af en kan je vaker gebruiken.

Hoe gerbuik je props?

Props moeten je product/onderwerp ondersteunen, dus zorg ervoor dat het subtiel blijft en de aandacht bij het onderwerp blijft. Dit doe je door het goed te stylen. Kijk naar wat je wil uitstralen. Met weinig kan je al snel een bepaalde sfeer uitdrukken. Denk aan lichte kleuren voor een zacht effect, of een houtplankje voor een wat stoerdere uitstraling. Ze kunnen heel veel met je foto doen, dus ga een beetje spelen met de dingen die je hebt. Kijk wat mooi staat en goed past. Probeer verschillende dingen uit om zo de juiste sfeer te creëren en natuurlijk het gewenste resultaat!

Foto van houten plankje

Ik hoop dat jullie wat inspiratie op hebben opgedaan en opzoek gaan naar leuke items die je kan gebruiken om je foto’s naar een ander level te brengen! Veel succes en bedankt voor het lezen van de blog 🙂

Volg je me al op Instagram en Bloglovin’?

2 Comments

  • Reply Tessa 12 oktober 2022 at 10:08

    Interessant artikel. Ik gebruik graag bloemen als props bij mijn foto’s

  • Reply Linda schrijft ' t op 13 oktober 2022 at 17:48

    Ik heb een keer kaasmesjes gefotografeerd op een borrelplank met een stukje kaas erbij en een gekleurd servetje, het resultaat is leuk geworden.

  • Leave a Reply

    Common phrases by theidioms.com