Beeldbewerking/Photoshop Fotografie Overig

RAW en JPG, wat is het verschil?

26 mei 2022

Wat is nou het verschil tussen RAW en JPG? Een aantal verschillen wist ik al, maar nog niet alles! In deze blog ga ik het hebben over de verschillen.

Het verschil

De meeste camera’s hebben de optie om te fotograferen in RAW of JPG (of ook wel JPEG), of soms ook allebei tegelijk. Een camera is vaak standaard ingesteld op JPG. Afkorting voor Joint Photographic Experts Group. Dit is het meest voorkomende type bestand en wordt ook veel gebruikt. Voor bijvoorbeeld een foto verzenden, een foto op internet of social media plaatsen. RAW is daarentegen niet geschikt om te delen. RAW is een groot bestandsformaat. Zodra je dit bestand weggeeft verlies je het auteursrecht en kunnen andere mensen doen met je foto wat ze maar willen. Een RAW-bestand moet je eerst omzetten naar JPG. Bij dit omzetten kom je achter de voordelen van een RAW-bestand.

Voordelen van RAW

RAW bevat veel ruwe data, zoals de naam al aangeeft. Die overigens geen afkorting is. De data van de foto is nog niet geperfectioneerd en is dus nog gedeeltelijk aan te passen. Zo is het makkelijk om in een RAW-foto de witbalans aan te passen of een over- of onderbelichte foto te redden. Bij een JPG-foto zijn deze opties beperkt.

De nadelen

Nu vraag je je misschien af waarom dan niet altijd in RAW fotograferen. Toch zijn er twee redenen waarom je in JPG zou schieten. Een van de redenen, het kost meer tijd. Zoals ik net al benoemde bevat een RAW-bestand veel ruwe data. Dit neemt dus ook veel ruimte in beslag. Deze bestanden zijn vaak 5 × keer groter dan dezelfde foto in JPG. Dit betekent dat als je schiet met een geheugenkaartje, deze een stuk sneller vol is. JPG-bestanden zijn vele malen kleiner. Omdat de RAW-foto nog ‘ontwikkeld’ moet worden, duurt het schieten en nabewerken meer tijd. Voordat je een bestand hebt dat je kan delen op social media moet het RAW-bestand eerst omgezet worden naar JPG. Het spreekt voor zich dat deze stap niet nodig als je direct in JPG schiet.

Mijn mening

Toch blijf ik er bij dat je dan beter een extra SD-kaartje kan kopen en schieten in RAW, zodat je nog eventueel zo veel mogelijk kan aanpassen. Dan schieten in JPG en er vervolgens niet veel meer mee kan doen in de nabewerking.

RAW omzetten naar JPG

Om het maximale resultaat uit je RAW-foto’s te halen is het aan te raden om je te verdiepen in het bewerken hiervan. Dit kan bijvoorbeeld in Adobe Lightroom (voor een snelle bewerking, Capture One ook een optie!) of Photoshop. Weet je nog niet zeker of dit wat voor jou is, dan kan je ook in zowel RAW als JPG schieten als je camera dit toestaat natuurlijk. Dan heb je altijd een direct bruikbaar bestand in de JPG-foto en ook een goed aan te passen ruw bestand. Het nadeel is dat dit nog veel meer ruimte in beslag neemt op je geheugenkaart. Zonde van de opslag van je kaartje!

Simpelweg overzetten

Toch is er geen reden om je af te laten schrikken door het omzetten van de bestanden. Het hoeft namelijk helemaal niet lang te duren. Ook is het niet ingewikkeld om te doen. Het verschil tussen het bewerken van JPG en RAW is dat het resultaat beter zal zijn. Dat omdat je meer data tot je beschikking hebt. Wel iets om rekening mee te houden: Verwijder het ruwe bestand niet, tenzij je zeker weet dat je tevreden bent met het resultaat in JPG. En het bijvoorbeeld al heel lang geleden is, en ook e foto niet meer gebruikt. Terugzetten van JPG naar RAW kan namelijk niet. De ruwe data is dan definitief verloren. Een RAW-foto kan je wel zo vaak als je wil omzetten naar JPG.

Tot slot

Voor mij zijn nu alle verschillen helder, hopelijk voor jou ook en heb je hier wat aan gehad! Zo kan je zien wat een kleine aanpassing in de  instellingen van je camera een hoop verschil kan maken. Ik ben benieuwd, wist jij alle feitjes al? Of maar een paar?

Bekijk hier mijn vorige blogpost!

Volg je me al op Instagram en Bloglovin’?

2 Comments

  • Reply Mijn allereerste beauty shoot! | Jasmijn Bult 2 juni 2022 at 20:03

    […] Bekijk hier mijn vorige blogpost! […]

  • Reply Eind van mijn stage is genaderd! | Jasmijn Bult 14 juli 2022 at 20:07

    […] RAW en JPG, wat is het verschil? […]

  • Leave a Reply

    Common phrases by theidioms.com