Beeldbewerking/Photoshop

Retoucheren, hoe werkt het?

29 september 2022

Retoucheren is 1 van de belangrijkste dingen in het bewerken van je foto’s. Voordat je je foto gaat bewerken, wil je hem eerst schoon hebben. Maar hoe doe je dit?

 

Heb je de blog van vorige week gelezen? Daar heb ik het over props gehad en vertel ik dat ik veel verschillende props heb gefotografeerd. Die foto’s heb ik deze week geretoucheerd. Jasmijn heeft mij veel handige tips gegeven hoe ik dit het beste kan aanpakken. Ik ga jullie stap voor stap vertellen wat ik heb gedaan.

Waar begin ik mee?

 

Als eerst kies je natuurlijk de foto die je wilt retoucheren. Kijk naar de foto en bepaal wat je denkt dat er geretoucheerd moet worden. Wat je al op het blote oog ziet. Denk aan losse haartjes, vlekken, kruimels of kreukels. Zo krijg je al een iets beter beeld van wat je weg wilt hebben. 

 

Wat gebruik ik?

 

De healing brush is een tool die ik voornamelijk gebruik bij het retoucheren. Bij deze tool kan je gemakkelijk onzuiverheden op de huid weghalen, vlekken op een product verwijderen en de achtergrond schoonmaken. Het werkt erg snel en is daardoor super fijn in gebruik. 

 

Voor het gebruiken van de healing brush moet je ervoor zorgen dat je opacity op 100% staat en de hardness van de healing brush tool op 0%. Door op alt/option te drukken komt er een icoontje te voorschrijn. Versleep het icoontje naar een “schoon” plekje en druk op je muis of pen. Daarna laat je los en kan je gaan tekenen/aanstippen met je muis/pen. Het zal aan het begin misschien nog een beetje struggelen zijn, maar hoe vaker je het doet, hoe beter en sneller het gaat.

 

      

Als je gaat retoucheren is het handig om Curves aan te zetten en het histogram te veranderen zoals op de foto hieronder.  Zoals je ziet veranderen alle kleuren van de foto en komen er een hele boel vlekjes bij. Vlekken die je eerst niet zag. Denk bijvoorbeeld aan vlekken die op het glaswerk van je objectief zaten of hele kleine stofjes. Het ziet er een beetje gek uit, maar is echt super handig. Zo kan je de foto namelijk nog beter schoonmaken. Deze kan je vinden bij de adjusments layers rechts onderaan.


Op stage gebruik ik een Wacom tekentablet wat echt super werkt! Aan het begin was het even wennen, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, werkt het zo fijn en gaat het super snel.
 

 Aan de slag!

Nu kunnen we gaan retoucheren. Sta op de laag waar je in wilt retoucheren. In mijn geval Layer 1. Selecteer de tool healing brush en zoom je foto in. Ik doe dit meestal tot 100%, maar wil je nog preciezer werken kan je hem natuurlijk verder inzoomen. 

 

Een hele belangrijke; werk altijd in een nieuwe laag. Dus maak een laag aan ga daar in retoucheren. je kan de laag benoemen, zodat als je meerdere lagen gebruikt, je nog makkelijk de laag terug vindt waar je in wilt werken. Wat ik vaak aan zet voordat ik ga retoucheren zijn lijnen in de foto. Dit doe ik zodat ik makkelijk per vak kan retoucheren en niets vergeet. Dit kan je vinden bij view—> new guide layout

Zo kan je per vak de hele foto retoucheren. Vergeet niet af en toe even uit te zoomen om een beter beeld te krijgen van wat je al hebt gedaan, en nog moet doen.

 

Bedankt voor het lezen van de blog en hopelijk heb je er wat aan gehad. Veel succes en plezier met het retoucheren van je foto’s!

Volg je me al op Instagram en Bloglovin’?

1 Comment

  • Reply Tessa 14 oktober 2022 at 19:45

    Interessant om te lezen hoe dit in zijn werk gaat. Vaak bewerk ik alleen de belichtng van mijn fotos in de photoshop app op mijn telefoon

  • Leave a Reply

    Common phrases by theidioms.com