Lifestyle

Schrijven digitaliseren, hoe bevalt het?

10 juli 2020

De afgelopen jaren had je mij nooit kunnen vertellen dat ik ooit digitaal zou gaan schrijven.
Zoals ik in dit artikel vertelde, ben ik dol op mijn dummie. Na een tijd had ik ontzettend veel video’s voorbij zien komen op Youtube omtrent het digitaal bijhouden van je schriften. Sinds kort heb ik echter een Apple Pencil en ben ik dus over gegaan naar digitaal tekenen, shoots voorbereiden en schrijven. In deze blogpost vertel ik je hoe het bevalt.

Hoe kwam ik erbij?

Zoals ik hier boven vertelde, keek ik al langere tijd naar YouTubevideo’s waar werd getekend op de iPad en werd genoteerd. De iPad had mijn moeder een jaar geleden aangeschaft er werd eigenlijk weinig gebruikt. De Apple Pencil was iets wat al langer op mijn lijstje stond. Op mijn iMac vindt ik het namelijk heerlijk om met mijn Wacom te retoucheren. En dit is dan ook echt een hobby van me, maar deels natuurlijk ook werk gerelateerd. Daarom wou ik graag het tekenen oppakken op deze manier en schafte ik uiteindelijk de Apple Pencil aan.

Van een Dummie naar Goodnotes

De dummie is altijd een van mijn meest meegedragen items geweest. Altijd als ik naar school ging, in de trein zat, 9 van de 10 keer had ik mijn dummie bij me. Nu is dit natuurlijk een best wel groot item en nog best dik waardoor je elke keer toch weer een gewicht mee zult. Digitaal werken scheelt natuurlijk een hoop gesjouw en je hebt altijd al je notities en tekeningen bij de hand. Nu vindt ik het soms nog wel lastig om alles in Goodnotes te doen. Omdat je met schrijven natuurlijk anders werkt dan digitaal. Maar het ideale van Goodnotes is weer dat je per jaar kan gaan werken met notities en dat hij zelfs kan zoeken. Ook al heb je het met je hand geschreven.

De overgang vindt ik soms nog wel wat ontwennend, omdat ik zo erg gewend ben altijd mijn dummie mee te slepen (Fun fact: Hij zit nog steeds in mijn tas) Maar, zodra ik mijn huidige dummie vol heb, wil ik 100% overgaan naar digitaal. Niet alleen is het handig, omdat je eventueel per “categorie” een notitie boek kan aanmaken, maar ook omdat je alles makkelijker kan terug vinden.

Schrijven met de Apple Pencil

Waarbij het met schrijven op papier heel belangrijk is welk materiaal je papier is en hoe je pen schrijft, heb je hier geen keuze in als je besluit om te digitaliseren. Je hebt als het gaat om keuze natuurlijk wel diverse pennen waar je uit kunt kiezen, maar vaak ga je toch voor het item dat het beste aansluit bij het product dat je al hebt, in mijn geval dus de iPad. Je hebt wat accessoires om bijvoorbeeld de grip van je pen wat dikker te maken, deze heb ik zelf nog niet uitgeprobeerd, maar ik heb wel dit item besteld om uit te proberen wat voor mij prettiger schrijft. Ook heb je speciale screen protectors om het schrijven op papier na te bootsen, wel hoor ik hierover verhalen dat je pen dan sneller zou slijten, maar dit heb ik zelf nog niet uitgeprobeerd.

Wordt je handschrift mooier op de iPad?

Een simpel antwoord; nee. Helaas is het niet dat als je schrijft je handschrift wordt verbeterd. In ieder geval niet in de Goodnotes app, maar bijvoorbeeld in ProCreate waar ik soms aan hand lettering doe, is dit wel het geval. Hierin heb je diverse opties om je handschrift er smoother er uit te laten zien, maar helaas als je snel schrijft, wordt het niet netter dan als je dit zou doen aan een schrift, wel hoop ik dat ze dit in de toekomst gaan aanpassen, zodat je zelf kan kiezen of je dat zou willen of niet.

Zou ik het digitaal schrijven adviseren?

Het is een hele andere beleving dan het schrijven in een schrift/opschrijf boekje. Zelf denk ik dat het wel de toekomst kan zijn en zeker makkelijk is als je lichter wilt gaan werken en altijd je aantekening bij de hand wilt hebben. Zelf wil ik wel nog gaan experimenteren met screen protectors en pen grippen om te kijken of dit het makkelijker maakt om te schrijven zoals ik dat gewend ben, omdat je dus niet de keuze hebt in diverse pennen etc. Vooral met mijn fibromyalgie vindt ik het echt een aanrader om over te stappen op digitaal schrijven en het aan te leren om dit standaard te doen.

19 Comments

 • Reply Alexandra 10 juli 2020 at 23:34

  Ik weet niet precies wat een dummy is, maar neem aan dat het het schrift is waar je in schreef. Klopt hoor, digitaal is veel makkelijker meenemen. Toch heb ik minder plezier in het proces als dat ik het met de hand doe, tekenen dan. Voor schrijven maakt niet zoveel uit. Ik heb geen pen en ipad, maar tik alles. Ook gelijk een leesbaar handschrift. Maar misschien wel iets om een keer uit te gaan proberen.

 • Reply Denise 10 juli 2020 at 23:49

  Schrijf ook nog te veel op papier i?ga de apps eens uitproberen

 • Reply Mandy 10 juli 2020 at 23:57

  Ik wil niet dat het de toekomst word. Ik hou echt van schrijven met de pen

 • Reply Proudweirdo 11 juli 2020 at 00:13

  Toevallig heb ik laatst nog over dit onderwerp gehad. Ik ben een echte papierfreak, maar wel op een verantwoorde manier. Ik gooi papier pas weg als het echt vol is, ik heb hierdoor dan ook echt een voorraad aan kladblaadjes, haha! Ik hou van schrijven en onthoud alles daarom ook sneller. (Was fijn om dat ook even van een ander te horen. ?) Toch word me nog wel eens gevraagd waarom ik niet meer ga digitaliseren. De digitale-pen lijkt me echt wennen als ik jouw ervaring zo lees. Het heeft zeker voordelen, maar ik ben er zelf nog niet helemaal aan toe. ?

 • Reply Lizette 11 juli 2020 at 08:12

  Ik heb er nog geen ervaring mee, denk wel dat het de toekomst wordt. Ik gebruik nu notes als digitale aantekeningen tijdens gesprekken en vergaderingen.

 • Reply Lindaschrijfthetop 11 juli 2020 at 11:01

  Ik ben nog van het ouderwetse dus echt schrijven maar ook een boek lezen. Maar ik denkdat het wel de toekomst is.

 • Reply Wanda 11 juli 2020 at 20:24

  Ik schrijf eigenlijk nog maar heel weinig, hooguit boodschappenlijstje en to do lijstjes, voor de rest gebruik ik altijd de computer.

 • Reply Natiza 12 juli 2020 at 11:32

  Ik ben al jaar hiermee bezig. Bevalt mij echt ontzettend goed!

 • Reply Dewi Vromen 12 juli 2020 at 21:22

  Leuk artikel en weer wat geleerd, ik wist niet dat je notities kon maken met een pencil op de iPad.

 • Reply VerKlaproos 13 juli 2020 at 10:26

  Leuk om te lezen. Ook benieuwd naar je ervaringen met tekenen. Ik ben al n tijdje aan t twijfelen of ik n Apple pen moet kopen namelijk.. ❤️?☺️

 • Reply Amy 13 juli 2020 at 11:48

  Uiteindelijk zal dit wel de toekomst worden, het is waarschijnlijk wel duurzamer dan steeds een nieuw notitieblok. Maar ik ben nog niet om, ik schrijf bij voorkeur nog met de hand.

 • Reply Deborah 13 juli 2020 at 12:37

  mmm mij lijkt het helemaal niks om ook digitaal te schrijven. Mijn handschrift is nu soms al niet te ontcijferen ?
  Wel ben ik vorig jaar over gegaan op uitwisbaar papier. Doe ik langer mee en is herbruikbaar. Ook ideaal.

 • Reply Caroline 13 juli 2020 at 14:28

  Oeh dat wik ik best eens proberen, ik hou heel erg van schrijven, maar ik denk wel dat typen sneller zal gaan.

 • Reply Jessie 13 juli 2020 at 15:18

  Leuke blog! Ik verkies met de hand schrijven vaak nog voor teksten intypen. Het digitaal schrijven is dan een mooi alternatief! En lekker duurzaam natuurlijk!

 • Reply Lodi 15 juli 2020 at 08:33

  Ik denk ook zeker dat het de toekomst is, digitaal schrijven en op zich wel goed dat je nog wel moet schrijven, hierdoor blijft je handschrift in takt al zal het niet zo netjes zijn als op papier. Ik ben zelf erg van op papier schrijven en tekenen, maar snap goed dat dit wel super makkelijk is. Ik heb een correctboek waar ik al mijn lijstjes en de jongens hun huiswerk in schrijven, als het klaar is kunnen we het uitwissen.

 • Reply Felice Veenman 15 juli 2020 at 09:33

  gevoelsmatig is er een groot verschil tussen digitaal en ouderwets met de hand. Sommige dingen heb ik gedigitaliseerd, maar als ik echt wil denken, dan pak ik pen en papier

 • Reply nicole 15 juli 2020 at 10:42

  Dit klinkt interessant! toch denk ik dat het voorlopig bij mijn pen en Moleskine boekjes houdt. Dan voel ik me namelijk altijd een beetje een soort Hemingway ; )

 • Reply rachel 15 juli 2020 at 10:52

  ik doe beiden nog, ik schrijf graag alles op en zet ook alles om in digitaal, het werkt voor mij nog prima zo

 • Reply Melanie Hoogvliet 16 juli 2020 at 09:01

  Ik blijf liever lekker ouderwets met de hand schrijven al snap ik de voordelen van digitaal schrijven wel

 • Leave a Reply

  Common phrases by theidioms.com