Beeldbewerking/Photoshop Fotografie

Software die ik onmisbaar vindt als fotograaf

8 november 2021

Fotograferen kan tegenwoordig eigenlijk helemaal niet meer zonder gebruik te maken van software.
Voor mij zorgt software er voor dat ik een stuk productiever werk, sneller kan werken en betere resultaten kan behalen.
In deze blogpost neem ik je mee welke software het voor mij een stuk makkelijker maken om productiever te zijn en betere resultaten te halen.
Adobe

Een programma die voor mij erg belangrijk is (maar vrij standaard), en daarom ook de eerste die ik in mijn lijst behandel.
Adobe is een programma ontwikkelaar die verschillende apps onder zich heeft hangen, zoals Photoshop, Lightroom, Illustrator, InDesign en nog zo’n 10 andere apps. Een super diverse ontwikkelaar, maar eentje die wel veel apps ontwikkeld waar wij niet zonder kunnen. Zo zijn voor mij Photoshop en Bridge echt onmisbaar, Bridge gebruik ik om beelden naast elkaar te zien, en vroeger gebruikte ik het ook om mijn selecties te maken, inmiddels ben ik daarvoor over gestapt naar Capture One, maar toch open ik regelmatig Bridge nog om de beelden na het retoucheren in Photoshop nog eens te bekijken naast elkaar, zo kan ik goed controleren of de beelden qua nabewerking ook overeen komen. Photoshop is voor mij de app waar ik inmiddels al zo’n 7 jaar mee werk, en waar ik inmiddels ook echt mee kan lezen en schrijven, het is zo’n divers programma voor het nabewerking van je beelden dat geen enkele fotograaf dit binnen zijn software kan laten liggen.

Capture One

Zoals ik hier boven al schreef ben ik sinds een tijd overgestapt van Bridge naar Capture One. Niet alleen voor het uitzoeken van de beelden, maar ook voor het fotograferen met Tether (Het fotograferen van je beelden naar de computer) gebruik ik Capture One.
Capture One is vergelijkbaar met Lightroom van Adobe, maar de reden dat ik Capture One verkies boven Lightroom is omdat je veel specifieker dingen kunt aanpassen, tijdens het fotograferen kan je al diverse dingen aanpassen zodat je opdrachtgever gelijk al een idee krijgt van de nabewerking die je achteraf gaat toepassen, doordat je dit op set doet kan je een soort bewerking al tijdens het fotograferen laten toepassen op je beelden, waardoor de opdrachtgever dit niet hoeft in te vullen, maar juist gelijk een beeld krijgt. Je kan binnen Capture One werken met lagen, waardoor je ook bepaalde delen van het beeld al lichter of donkerder kunt maken of de kleuren kunt aanpassen. Hierdoor kan je in je RAW-bewerking al een stuk meer doen, en kan je het beeld hierna fine tunen in Photoshop. Ideaal om dus te gebruiken voor je je beelden gaat bewerken.

To Do

Planning is key als fotograaf, als je precies weet wat er nog moet worden gedaan kan je een stuk productiever bewerken.
Zo werk ik sinds een tijd met de app To Do (Inmiddels van Microsoft), dit is een app waarin je all je to do’s kunt zetten, het fijne van deze app is dat deze zowel op mobiel, desktop of native app op je computer kan draaien. Hierdoor heb je geen excuses dat je niet makkelijk kan kijken wat er precies nog gedaan moet worden, zo heb ik taken zoals deze blogpost erin staan (zonder specifieke datum, en daarom post ik de laatste tijd minder consequent, Oeps!) deze taken kan ik dan oppakken als ik voor mijn bedrijf aan de slag wil. Het fijne binnen deze app vindt ik ook dat je binnen een To Do kleinere taken kunt maken, zo heb ik bijvoorbeeld voor het retoucheren het aantal beelden dat ik moet retoucheren, dan de check en dan als ik de beelden heb uitgestuurd. Zo weet ik aan het einde van de dag of een klant helemaal is afgerond, ik vink hem namelijk pas helemaal weg als de klant het heeft goedgekeurd.

Toggl

Toggl is een app waar je me ook al vaker over hebt gehoord, het is net zoals To Do een app die je overal kunt gebruiken, zo heb je een mobiele app, browser app en weer een native app voor op je computer (die als je niet bezig bent je vraagt of je nog met de taak bezig bent) Toggl is een timemanagement app, waar ik in deze blogpost een stuk dieper op in ga. Maar even in een notendop, het is een app die ervoor zorgt dat jij weet wat er met jouw tijd gebeurd. Zo zorg ik altijd dat voor ik een taak ga uitvoeren (zoals het schrijven van deze blogpost) dat ik op play druk als ik begin en het eindig als ik er mee stop, zo weet ik dat het schrijven van een blogpost van 500-1000 woorden me ongeveer 45 minuten kost, afhankelijk van de inhoud en hoeveel begeleidend beeld materiaal nodig is.

Tot slot

Door het gebruik van software is ons leven zoveel makkelijker geworden, voor de belastingdienst hoef je geen agenda meer bij te houden met hoeveel uren je aan je bedrijf hebt besteed, je weet of je een klant nog kan aannemen omdat je precies weet hoeveel tijd je er aan kwijt bent, maar ook omdat ik weet dat ik met de nabewerking kan vertrouwen op de software die ik gebruik.

Heb jij software waar je echt totaal niet zonder kan?

No Comments

Leave a Reply

Common phrases by theidioms.com