Beeldbewerking/Photoshop

Tips voor werken met Dodge & Burn als je net begint

6 november 2019

Als je net begint met het bewerken van je foto’s met gezichten erin lees je overal op internet twee dingen; Frecuency Seperation en Dodge & Burn. Dodge & Burn is een techniek die lastig is, maar je beelden naar een hoger niveau tilt als je het eenmaal bezit. Vandaag geef ik een aantal tips voor als je net begint met dodge & Burn.

Kies voor een curves laag in plaats van een grijslaag. 

Toen ik net begon met dodge & burn maakte ik de “fout” om met een grijslaag te werken. Het doet zijn doel, maar als je er perongeluk te vaak overheen gaat kan je het niet corrigeren en wordt het een lichtgrijze massa. Dat wil je natuurlijk niet op je huid. Door te werken met curves kan je in de laagmasker kleuren met wit, en mocht je het ergens teveel hebben gedaan kan je er weer over heen gaan met zwart om het effect minder te maken. 

Opacity veranderen. 

Altijd nadat ik heb ge-dodge & burnt zoom ik uit en zet de opacity altijd lager. Vervolgens maak ik nog een nieuwe laag om opnieuw te dodge en burnen. Dit doe ik net zo lang tot en met ik tevreden ben met het resultaat.

Gebruik maken van de Layer Style (twee vierkantjes)

Dit was zo’ uitvinding! Ik gebruikte deze tool altijd voor andere doeleinde, maar besefte me al snel dat deze tool ideaal was voor dodge en burn.
Door met alt het witte pijltje door midden te breken kan je zorgen dat het effect alleen in de donkere plekken in de highlights voor komt, en bij de schaduw delen alleen in lichte delen van de schaduw.
Door dit effect zorg je ervoor dat je niet per ongeluk de witte delen nog witter maakt, en de donkerdere delen niet nog donkerder. Ideaal als je het mij vraagt.
Je komt in dit menu om door bij je laag aan de rechter zijkant er dubbel op te klikken, vervolgens komt bovenstaand scherm tevoorschijn.

Diverse dodge en burn lagen gebruiken.

Altijd na het werken in een dodge en burn laag zoom ik uit en verminder ik de opacity.
Vaak is het hierna nog wel nodig om diverse plekjes nog een keer aan te pakken.
Hiervoor maak ik nog een dodge en burn laag aan. Net zo lang tot ik tevreden ben als ik ingezoomd ben op 100% en als ik de foto in zijn geheel zie.

Lijnen gebruiken.

Zelf vindt ik het ideaal om in photoshop lijnen aan te maken waardoor er een geruit patroon ontstaat op je foto.
Via deze manier kan je de foto hokje voor hokje afwerken zodat je zeker weet dat je niks mist tijdens het retoucheren.

 

Heb jij nog aanpassingen gemaakt aan je retoucheer scherma waardoor je nog beter kan dodge & burnen?
Ben erg benieuwd naar jou tips!

Liefs, Jasmijn

No Comments

Leave a Reply

Common phrases by theidioms.com