Ondernemen

Training: Boost je Blog van Mira Tells

4 april 2022
iMac voor een witte muur

Afgelopen week volgde ik via e-mail een training van Mira Ennen (MiraTells) Inmiddels lees ik al zo’n 15 jaar blogs, en die van haar volg ik denk ik ook al sinds mijn 15e. Toen zij op zoek was naar bloggers die een training van haar wouden uitproberen in ruil voor een blogpost leek dit me een leuke match. In deze blog neem ik je mee hoe ik deze heb ervaren.

Hoe volg je de training?

Via Mira kon ik zelf aangeven wanneer ik wilde beginnen met de training. Dit was handig want hierdoor kon ik zeker weten dat ik er tijd voor vrij kon maken. De training volg je door middel van e-mails waarin je een pdf ontvangt, de training loopt 5 dagen en je wordt 10 dagen begeleid door Mira, wat ik een leuke bijkomstigheid vindt. Wel vindt ik het nadeel aan het via de mail ontvangen dat het tussen alle andere e-mails binnen komt (logisch, maar niet handig als je veel e-mails op een dag binnen krijgt)

Als je de e-mail hebt geopend zit hierin een PDF die je kan openen binnen je browser, voor de rest heb je de mail niet meer nodig en kan je werken vanaf de pdf, in de pdf zitten ook linkjes, waarbij het wel even handig is als je control click klikt, anders opent hij op de pagina van de pdf en moet je weer even opzoeken waar je was als je weer terug gaat naar de pdf.

Dag 1, De basis

Zoals ik al eerder aangaf, volg je per dag de training en wordt er elke dag een stukje meer uitgelegd. Zo begin je op Dag 1 met de Basis, dit was voor mij de minst interessante dag omdat ik hierbij vrij veel al kende, maar als je echt net begint met bloggen kan je hier wellicht nog wel wat dingen uit halen. Op Dag 1 ligt Mira ook al een beetje toe wat er in de overige dagen aan bod gaat komen en kan je sommige dingen alvast wat ontdekken, dit is wel praktisch want als je tijdens het ontdekken ergens tegen aan loopt kan Mira je hierbij nog begeleiden.

Dag 2, Een goed artikel

In dag twee neemt Mira je mee in de principes van hoe je een goed artikel kan schrijven en hoe je deze het beste vorm kan geven, dit is super handig want daardoor leer je ook gelijk wat opdrachtgevers van je verwachten. Ook krijg je hier tips hoe je een artikel kunt promoten zodat meer mensen hem te zien krijgen, zo deelde ze ook een aantal Facebook-groepen die ik zelf nog niet kende voor het delen van artikelen, dit was iets wat ik zelf al wel toepaste, maar om tips te krijgen van welke groepen actief zijn en goed voor haar werkte waren erg interessant.

Dag 3, SEO

Volgens mij is dit een van de meest besproken onderwerpen in bloggersland. SEO, het vindbaar maken van jouw artikelen. Dit is iets waar ik, met velen met mij Yoast voor gebruiken, een tool waarmee je kan controleren hoe goed jouw artikelen scoren op SEO. Yoast is een Plug-in voor WordPress en deze kwam ook terug in de training, het leuke van Dag 3 vond ik het dat je een artikel kon schrijven met de tips die zij had gegeven. Nadat je een volledig artikel had geschreven kon je deze naar haar opsturen voor Feedback, dit maakte het een stuk persoonlijker en hierdoor had je ook iets minder het gevoel dat je een “standaard” training aan het volgen was, natuurlijk kan ze niet met alle aspecten van je blog meekijken, maar dit was iets waar ik zeker wat mee kon, deze tops en tips heb ik van haar terug gekregen:

Top:

– Je website en lay-out, is mooi clean en rustig, dat vind ik professioneel ogen.
– Je artikel is heel compleet, je geeft heel duidelijke alle info en als lezer blijf je niet met vragen achter.
– Prachtige foto’s (niet gek natuurlijk), maar dit maakt je artikelen enorm aantrekkelijk.

Winst:

– De leestijd bovenaan het artikel vind ik afleiden en je sterke inleiding afzwakken. Ik zou deze verwijderen of als je ‘m per se wilt houden anders positioneren of een ander lettertype kiezen.
– Je zinnen zijn erg lang. Door deze in te korten, wordt je artikel beter leesbaar. Als je dit zelf lastig vindt, kan de (gratis) leesbaarheidsanalyse van de Yoast plug-in je hierbij helpen.
– Op dit moment zitten er vrij veel grammaticale fouten in de tekst die de leesbaarheid minder prettig maken. Je schrijfstijl is in de kern heel leuk en ik denk dat je, door hiermee te oefenen, jezelf flink wat levels hoger kunt tillen!

Voor de analyse heb ik haar de volgende blog toegestuurd om te beoordelen: Het nieuwe Bureaulampje, de BenQ Screenbar Plus.

Wat ik hiermee heb gedaan:

Zoals je wellicht is opgevallen heb ik inmiddels inderdaad de leestijd bovenaan weg gehaald, omdat de plug-in hem alleen op deze plek ondersteunde, en het is inderdaad zonde als dit afleid. Yoast gebruikte ik al enige tijd en deze geeft steeds groene bolletjes, dit is een tip die ik wat moeilijker kan toepassen. En met schrijven blijven we natuurlijk oefenen, in de hoop dat mijn grammatica wat beter wordt, zelf gebruik ik hiervoor al wel de LanguageTool in Google Chrome voor, maar het kan dus nog wel iets verbetering gebruiken.

Dag 4, Je blog als bedrijf

Zelf gebruik ik mijn blog natuurlijk als een verlengstuk van mijn bedrijf, dit stukje was dus voor mij wat minder van toepassing, maar indien je hierin vast loopt of niet precies weet hoe je dit moet aanpakken is dit natuurlijk een handige om er in te hebben zitten.

Dag 5, Geld Verdienen

Met een blog heb je natuurlijk meerdere manieren om geld te verdienen, en op deze dag neemt Mira je mee in de verschillende vormen waarmee je geld kunt verdienen, dit ligt ze per verdienmodel toe en geeft ook een aantal tips hoe je dit dan kunt opstarten. Je hebt ook een aantal bloggers platformen, waarbij Mira er een aantal aangaf die ik al kende, maar een nieuwe was voor mij Blog Brains, hier heb ik me gelijk voor aangemeld, normaliter nemen ze (helaas) geen blog.(jasmijnbult.nl) domeinen aan, maar omdat het op mijn blog erg duidelijk was dat op mijn hoofddomein mijn portfolio als fotograaf stond stonden ze dit toe, super fijn dat dit nog door mensen wordt gecontroleerd, anders loop je hier natuurlijk snel tegenaan, mocht je net zoals mij te werk gaan met je blog.

Aan het eind van Dag 5 en het einde van de cursus geeft Mira je nog de challange om een pitch te schrijven om een samenwerking met haar aan te gaan, dit heb ik zelf (nog) niet gedaan, maar is natuurlijk super leuk om gelijk wat te doen met de tips die je krijgt uit deze Boost je Blog Training!

Tot Slot

Uit de cursus heb ik diverse tips kunnen halen die ik heb toe kunnen passen voor mijn eigen blog, sommige tips vond ik wat moeilijker om te verwerken, zoals bijvoorbeeld met de SEO, hier wordt veel over de Focus Keyphrase geschreven, maar niet hoe je kunt ontdekken hoe dit voor jou werkt. De PDF blijf je kunnen inzien, dit is super fijn als je op een later moment nog wilt opzoeken hoe die Plug-in ook alweer heette, of het op een later moment nog wilt terug lezen.

Mocht je de training graag zelf willen doen dan kan dit voor 47,- via de website van Mira

*Dit artikel betreft een samenwerking.

No Comments

Leave a Reply

Common phrases by theidioms.com