Beeldbewerking/Photoshop Fotografie

Verschil tussen Cameranu & Chipclean

23 september 2020

Een tijd geleden had ik een aantal spullen nodig bij CameraNu en kwam erachter dat ze tegenwoordig ook een reinigingsservice hebben voor de sensor van je camera. Aangezien ik normaal naar Chipclean ga voor het schoonmaken van mijn sensor leek het mij leuk om dit een keer uit te proberen, vandaag vertel ik de voor en tegens van elke reinigingsservice en waar je het beste naar toe kunt gaan om je camera te laten reinigen.

Cameranu

CameraTools in Apeldoorn is inmiddels overgenomen door CameraNu, hierdoor zijn er een aantal dingen veranderd, waardoor er ook andere services zijn gekomen. Waaronder dus het reinigen van de sensor. Dit kan je combineren met het aanschaffen van spullen, tijdens dat je rondkijkt, wordt je camera gereinigd, helaas wordt je dus niet echt meegenomen in het proces van het schoonmaken van je camera. Het schoonmaken is natuurlijk iets wat ze er bij doen, wat wel goed is is dat je moet mailen, bellen of whatsappen voor je langs komt zodat zij kunnen kijken of er een schoonmaak expert aanwezig is.

Chipclean

Chipclean is een bedrijf dat echt alleen bezig houd met het schoonmaken van sensors, en mensen reizen het hele land af om hier hun sensor en lenzen te laten reinigen of kalibreren. Het nadeel van chipclean vindt ik dat er heel erg weinig informatie online over is te vinden, zo is de website een statische pagina zonder echte informatie erop, hier staat alleen het bezoek adres op en geen verdere informatie over hoe ze te werk gaan of wat de prijzen zijn. Bij Chipclean maak je een afspraak door te bellen. Eerder had ik al een blogpost over chipclean geschreven, deze vind je hier. Helaas zit Chipclean maar op 1 plek in het land en dat is in Heumen, vlak bij Nijmegen.

Het schoonmaakproces

Zoals ik eerder al noemde, neemt Cameranu je niet mee in het schoonmaakproces, je geeft je camera bij ze af en ze lopen vervolgens naar achter om je camera schoon te maken. Bij Chipclean maken ze eerst een before foto die jij kan bekijken op het scherm, vervolgens lopen ze naar achter om het schoon te maken. Bij cameranu komen ze op een gegeven moment terug met de camera en laten ze verder niet zien wat er voor of erna is gebeurd, of je camera echt schoon is kan je dus niet echt checken, terwijl je bij Chipclean visueel bewijs hebt dat er wat is gebeurd.

Garantie

Garantie is iets wat ontzettend fijn is om te hebben, vooral bij een services waarbij het best belangrijk is. Cameranu bied echter geen garantie bij het schoonmaken van je sensor, mocht hij dus de week erop zo vies zijn als eerder heb je best wat geld uitgegeven zonder dat het probleem weg is. Bovendien is het reinigen van je camera bij beide partijen op eigen risico. Chipclean bied een garantie periode van maar liefst 3 maanden, helaas is vaak dat je camera na 3 maanden ook pas weer vies wordt, maar mochten ze het dan toch niet helemaal goed hebben gedaan kan je terug komen binnen de 3 maanden.

Prijs

Tarief Bepalen Als Fotograaf

In de prijs zit wel een verschil, maar is niet heel schokkend. Bij Cameranu betaalde ik 40,- voor het reinigen van mijn sensor en bij Chipclean rond de 50,- dit was beide de prijs voor het reinigen van mijn D610 van Nikon. Nu weet ik dat er soms qua prijs nog wat verschil kan zitten tussen verschillende camera’s.

Conclusie

Ondanks dat Chipclean, maar op 1 plek in het hele land zit, zou ik hier in het vervolg toch liever heen gaan, omdat ik meer het gevoel heb dat ze het echt goed schoon maken, waarbij ik bij Cameranu het gevoel heb dat ze het minder selectief doen. Mocht je echt ver van Heumen vandaan wonen is het nog wel te overwegen om naar Cameranu te gaan, zorg alleen dat je van tevoren even een foto hebt gemaakt van een wit blaadje en dat je dit achteraf ook even doet en via je laptop checkt of je sensor echt schoon is, voor je de winkel uitloopt en je service verlopen is.

Waar laat jij je camera reinigen?

Volg je me al op Instagram en Bloglovin’?

2 Comments

 • Reply jolanda 26 juni 2021 at 18:27

  ik ga volgende week voor het eerst mijn camera laten reinigen en gelijk mijn telelens laten kalibreren.
  daar ik ook erg veel goede verhalen over chipclean in heumen heb gehoord laat ik dit daar doen.
  zeker nu ik ook jouw verhaal heb gelezen. ik hou toch meer van de werkwijze van chipclean zoals je die in je verhaal uitlegt.
  bedankt.
  groet jolanda

 • Reply Sam Dijkstra 5 oktober 2021 at 18:22

  Ik ga al jaren naar Chipclean, ik heb die twee uuren er wel voor over om er te komen, Camera,NU kom ok nooit meer, ze hebben me heel slecht behandeld met iets anders, ook naar achteren en met een boodschap dat de inruil camera niets waard was op een camera van 5000 euro, bij cameraexper er nog 300 euro voor gekregen, dus mijn camera daar laten schoon maken nooit van mijn leven, mijn vertrouwen is bij hun helemaal weg

 • Leave a Reply

  Common phrases by theidioms.com