Fotografie

Waarom blijft Dodge & Burn zo’n geliefde techniek?

5 juli 2020
D&B Door middel van curves

Als je tegen een fotograaf begint over nabewerking is de kans ontzettend groot dat ze de techniek Dodge en Burn ook kennen. Dodge en Burn is een techniek die ik eigenlijk sinds ik begonnen ben met photoshop al ken, maar waarom is iedereen zo’n fan van Dodge en Burn?

Non-destructief werken.

Dodge en Burn is een manier van nabewerken waarmee je non-destructief kunt werken. Non-destructief betekend dat je de handelingen uitvoert zonder dat je dit permanent doet. Alle handelingen die je op de foto doet, kun je makkelijk minder maken of weghalen. De techniek frequency seperation is bijvoorbeeld destructief, als je dit aan het einde van je edit doet. En je hebt daarvoor de kleur colorgrading gedaan. Kun je de colorgrading niet meer aanpassen zonder eerst je Frequency seperation laag te verwijderen. Mocht je klant dus de kleurbewerking niet mooi vinden moet je bij destructief alles verwijderen, terwijl je bij non-destructief dit gewoon kan aanpassen zonder andere acties te moeten verwijderen.

Resultaat is zowel bij print als digitaal mooi.

Tegenwoordig zie je het steeds vaker, beelden die super verscherpt lijken. Vaak is dit niet zo maar komt het ook door de techniek van nabewerken. Zoals ik hierboven al noemde, is frequency seperation een manier waardoor een beeld verscherpt over kan komen. Dit omdat deze techniek ervoor zorgt dat je de lagen van elkaar schijt in kleuren en textuur. De textuur laag wordt gevormd door een verscherpingsfilter toe te voegen. Wanneer je je laag niet minder zichtbaar maakt, kun je dit achteraf nog wel eens zien doordat de foto verscherpt lijkt. Vooral bij digitaal werk valt dit vaak op.

Hoe kan je Dodge en Burn hiervoor toepassen?

Door Dodge en Burn te gebruiken pas je de textuur van de huid helemaal niet aan, maar zorg je voor een mooie overgang van de verschillende kleuren in de huid. Hierdoor zul je zowel bij print als digitaal geen over verscherpt beeld krijgen en zal het er precies uit komen te zien zoals je het had nabewerkt als je de beelden opstuurt.

Door trucjes kun je zorgen voor consistentie.

Een van de dingen die ik altijd zelf doe als ik werk met Dodge en Burn en vele fotografen met mij is werken met een zwart-wit laag. En soms ook met een S-curve. Door deze twee elementen toe te voegen nadat je je Dodge en Burn lagen hebt opgezet zorg je ervoor dat je bij elk beeld van de serie zorgt dat je samenhangend bent. Want door het zwart-wit zie je heel goed de overgangen lopen en ga je ook niet snel overboord met je edit.

De techniek wordt al jaren gebruikt.

Zoals ik in dit artikel al noemde. Is Dodge en Burn een techniek die al jaren wordt gebruikt in de fotografie. Al voor het digitale tijdperk bestond Dodge en Burn al. Een tijd geleden las ik een boek over de Fotograaf van Auswitchz die ook al zijn beelden heeft nabewerkt met Dodge en Burn. Alleen was het toen met een wit en zwart potlood. Doordat de techniek al zo lang wordt gebruikt weten we wat voor resultaten ermee behaald kunnen worden en weten we hoe betrouwbaar deze techniek is.

Zorg dat je Dodge en Burn non-destructief gebruikt.

Omdat de techniek dus al jaren bestaat, heeft Photoshop dit sinds zijn begin jaren al geïntegreerd. Alleen konden ze het vroeger natuurlijk niet non-destructief gebruiken. Omdat je direct op de foto werkte. De tool die photoshop er zelf voor heeft ontwikkeld is dan ook echt om destructief te werken op de foto/achtergrondlaag. Zelf vindt ik het altijd belangrijk dat ik dus dingen ongedaan kan maken. En zorg ik ervoor dat ik non-destructief werk met curve Layers, op mijn retouching website heb ik daar ook een Action download voor.

De reden

Dodge en Burn blijft dus een geliefde techniek. Omdat het al jaren wordt gebruikt, het heel effectief is om beelden te bewerken en omdat je het resultaat makkelijk kan minderen en andere aanpassingen er makkelijk naast kan doen. Het eindresultaat zorgt ervoor dat je beeld mooi is en dat de textuur behouden blijft.

Is deze techniek bij jou ook geliefd?

Volg je me al op Instagram en Bloglovin’?

2 Comments

  • Reply Felice Veenman 10 juli 2020 at 16:08

    wat bijzonder dat zo’n techniek al zo lang bestaat! Maar ja, als het werkt, waarom niet

  • Reply VerKlaproos 15 juli 2020 at 10:45

    Ik kende het helemaal nog niet. Weer iets geleerd! Wel handig dat je niet permanent veranderd lijkt me.

  • Leave a Reply

    Common phrases by theidioms.com