Beeldbewerking/Photoshop

Waarom is het gebruik van Adobe programma’s zo belangrijk als fotograaf.

3 juli 2020
Laptop met adobe progamma's

Sinds dat ik fotografeer, gebruik ik eigenlijk al de programma’s van Adobe. Natuurlijk is dit een van de bekendere programma’s om de nabewerking te doen van je foto’s. Nu heb je ook andere programma’s, maar de programma’s van Adobe zorgen altijd voor een goede workflow. Maar waarom zijn deze programma’s van Adobe zo belangrijk?

Waarom gebruik ik Adobe programma’s

Eigenlijk is het een van de programma’s waar je vanaf het begin mee wordt opgezadeld. In 2018 leerde ik Capture One pas kennen wat natuurlijk een belangrijk programma kan zijn voor nabewerking van foto’s. Maar voor mij blijft Photoshop het belangrijkst, omdat je hier alles, maar dan ook echt alles kan doen. De twee adobe programma’s die ik het meest gebruik zijn Bridge om de foto’s uit te zoeken en Photoshop om de beelden na te bewerken. Maar zo nu en dan gebruik ik Lightroom om contact sheets te maken voor mijn klanten.

Hoe heb ik het geleerd?

Mijn leerweg is ontzettend lang geweest, inmiddels ben ik 6 jaar bezig met de Adobeprogramma’s. En heb er 4 jaar over gedaan om het programma echt te begrijpen en helemaal uit m’n hoofd te leren wat nu precies wat doet, gelukkig zijn er tegenwoordig cursussen waar je dit makkelijk kan leren. Zo heeft grafische cursussen in diverse adobe programma’s verschillende lessen die je kan volgen. Zo zorg je er natuurlijk voor dat je leercurve een stuk sneller is dan dat je alles zelf uit zou zoeken door blogs en YouTube.

Waarom is het belangrijk om de Adobe Programma’s onder de knie te hebben.

Alle Adobe programma’s is natuurlijk niet nodig, maar diverse programma’s zijn super handig om te kunnen gebruiken. Zo is het bijvoorbeeld super prettig om InDesign te kunnen gebruiken als je wilt checken of je foto’s qua formaat van een magazine passen, of als je een album wilt maken voor je klanten. Maar Photoshop en Lightroom zijn natuurlijk echt de belangrijkste voor in de fotografie-industrie. Vaak worden nabewerking skills, of kennis met Adobe programma’s ook gevraagd als je moet pitchen voor een klus, vooral in Nederland willen ze graag dat je van alle markten thuis bent als fotograaf.

Welke programma’s gebruik ik echt?

Photoshop, Bridge en Lightroom

Zelf heb ik me de afgelopen jaren verdiept in Photoshop, Bridge en InDesign.
Tijdens een fotoshoot met klanten begin ik vaak met de foto’s uitzoeken in Bridge, het prettige van het programma vind ik dat je makkelijk kan werken met sterren, helaas heeft Adobe besloten om te gaan stoppen met Bridge en willen ze graag dat je gaat overstappen naar Lightroom, het nadeel van Lightroom vind ik dat het programma erg langzaam is en je niet snel kan werken, maar hier moet ik me toch wat meer in gaan verdiepen als ze helemaal stoppen met de ondersteuning. Photoshop gebruik ik natuurlijk na het uitzoeken van de foto’s en heb natuurlijk al diverse blogs hierover, iets waarin je de magie van Photoshop kan zien is de Before and After blog. InDesign gebruik ik vaak voor diverse dingen zoals ik al eerdere noemde het opmaken van een magazine om te kijken of er genoeg ruimte boven de foto zit, maar ook om documenten op te maken voor print.

Dus waarom zijn de programma’s zo belangrijk?

Zoals ik al zei vragen sommige opdrachtgevers of je echt alles in huis hebt, zoals de nabewerking van de beelden. Door echt kennis te hebben van de Adobeprogramma’s zorg je ervoor dat je klant het resultaat kan beloven dat ze wensen en dat je dat niet hoeft uit te besteden. Andere programma’s kunnen je ontzettend helpen, zoals capture one. Hier kun je helaas niet alles aanpassen en zul je altijd weer in Adobe Photoshop moeten duiken.

Gebruik jij Adobeprogramma’s?

Volg je me al op Instagram en Bloglovin’?

*Dit artikel is in samenwerking geschreven met Grafischecursussen.nl

8 Comments

 • Reply rachel 6 juli 2020 at 10:21

  hier ademen we adobe haha zowel voor foto als andere bewerkingen. het is gewoon makkelijk en fijn in gebruik

 • Reply henk 6 juli 2020 at 10:30

  Zelf doe ik eigenlijk vrij weinig met grafische programma’s, met dat deel houdt iemand anders zich bezig, maar ik kan me heel goed indenken dat het als fotograaf essentieel is om zoveel mogelijk pakketten onder de knie te hebben, zodat je bij een klant niet voor verrassingen komt te staan.

 • Reply ramses van der werf 6 juli 2020 at 10:39

  Ik gebruik alleen Photoshop, al jaren en daar ben ik erg tevreden over. Ik vond het in eerste instantie wel duur om te kopen, maar heb er absoluut geen spijt van gehad.

  Ik gebruik het zelf meer om logo’s en dat soort dingen te ontwerpen, ik ben niet echt een goede fotograaf of zo. Dus het meeste gebruik ik het bij mijn werkzaamheden als webdesigner.

  Ik kan het iedereen ook aanraden, er zijn natuurlijk wel alternatieven, zelfs online, maar die halen het bij lange na niet bij Adobe.

 • Reply Priscilla 6 juli 2020 at 10:46

  Ik zelf heb er bijna geen verstand van, dus mijn man doet altijd alles voor me als het op fotobewerking etc komt.

 • Reply Lindaschrijfthetop 6 juli 2020 at 14:09

  Hier ook Adobe, Photoshop een keer geprobeerd, maar daar begreep ik niks van.

 • Reply Mandy 6 juli 2020 at 14:18

  Wat een duidelijke blog! Ik heb geen adobe en ben het ook niet echt nodig.

 • Reply Wanda 6 juli 2020 at 17:55

  Ik gebruik meestal Photoshop, maar moet eerlijk toegeven dat ik lang niet alles weet van dat programma hoor.

 • Reply Melanie Hoogvliet 7 juli 2020 at 14:55

  Ik gebruik zelf vaak photoshop de andere programma’s heb ik me nog niet zo in verdiept moet ik bekennen

 • Leave a Reply

  Common phrases by theidioms.com