Ondernemen Overig

Waarom zijn post it’s zo geweldig?

20 juni 2022

Plannen is een activiteit die ik super graag doe. Sinds een tijd ben ik ook veel actiever post it’s gaan gebruiken en in deze blogpost leg ik je uit waarom post it’s zo geweldig zijn

Waarom Post it’s?

De reden voor mij om met post it’s te gaan werken is, omdat ik door mijn vitamamine B12 te kort een slecht geheugen heb. Ik vergeet om de haverklap dingen die ik niet wil vergeten. Daarom heb ik besloten om voor mijzelf te gaan werken met een plan hoe ik ervoor kon zorgen dat dit minder vaak zou gebeuren. Ik ging op onderzoek uit om een geschikte manier voor mij te vinden. Met plannen was ik al een tijd bezig en hier kan je daar meer over lezen. Maar ik was opzoek naar iets wat alles net even wat makkelijker maakt.

Krabbelen op post it’s

In een artikel las ik dat het ontzettend goed is om dingen gelijk uit je hoofd te halen. Dus zodra je ergens aan denkt moet je het gelijk ergens neerzetten. Voor mij zijn post it’s er dus echt voor om iets even snel neer te krabbelen. Om dit vervolgens op mijn iPad of in mijn planner te verwerken. Ik probeer met niet teveel systemen te werken. En merkte vaak als ik dit soort kleine dingen op mijn telefoon opschreef ik er niet meer naar om keek. Door het op een post it te schrijven kwam ik het door de felle kleur snel weer tegen en kon ik besluiten om er daadwerkelijk wat mee te doen.

Een grote taak uitwerken

Maar, ik gebruik Post it’s ook om grotere taken op uit te werken. Ik werk met een structuurjunkie planner en daarin zet ik mijn taken. Echter zet ik niet alle “kleine” taakjes hierop. Als ik bijvoorbeeld moet mailen schrijf ik in mijn planner niet op wie ik allemaal moet mailen, maar alleen dat ik moet mailen.

Definieren

Op een post it kan ik dit dan weer definieren. Zodat ik zeker weet dat ik alle mails eruit stuur die eruit moeten. Maar denk hierbij ook aan een groter project waarbij je binnen dat project allemaal taken uit moet voeren. In mijn planner schrijf ik dan project 1 en op de post it schrijf ik welke taken ik van project 1 allemaal wil doen. Deze post it plak ik vervolgens over mijn week heen om dan als ik met die taak bezig ben alle kleinere taakjes er gelijk bij heb en op de post it kan afvinken.

Meer structuur

Doordat ik op de post it’s meer taken definieer voer ik ze ook sneller uit. Laatst heb ik tijdens mijn rijles een aantal krabbels over de banden gemaakt. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik op mijn iPad in mijn notitieboek even heb uitgewerkt welke informatie ik allemaal nodig heb voor mijn praktijk examen. Zo kan ik mij daar weer beter op voorbereiden en kan ik dit van tevoren nog even trainen. Doordat ik dus een notitie blaadje zag ben ik gelijk aan de slag gegaan met het uitwerken van mijn praktijkexamen. Het zorgt bij mij dus wel echt voor meer structuur.

Een min punt aan Post it’s

Iets dat me totaal niet aanspreekt bij Post it’s is de kleur. Ze komen alleen maar in hele felle kleuren.
Op zich snap ik dit wel aangezien het bij post it’s belangrijk is dat ze opvallen, maar ik zou ze zelf graag nog zien in wat rustigere kleuren zodat het allemaal iets wat rustiger oogt. Niet heel belangrijk, maar wel iets dat mijzelf rust geeft tijdens bijvoorbeeld het plannen. Felle kleuren geven vaak de indruk dat iets urgent is wat niet altijd noodzakelijk is.

Ook vindt ik dat je bij post it’s wel echt de “merk” versie moet hebben, veel B-merken hebben geen goede plakrand en dan raak je snel je post it kwijt.

Tot slot

Zelf gebruikte ik in het verleden nooit post it’s, maar sinds ik het voorbij zag komen op de manieren die ik hier boven heb besproken ben ik ze veel meer gaan waarderen (op de kleur na dan) en vindt ik het nu ontzettend fijn om ze toe te passen in mijn workflow. Zouden post it’s voor jou werken? Pas je ze al toe binnen een systeem of vindt je post it’s totaal niet handig?

Volg je me al op Instagram en Bloglovin’?

No Comments

Leave a Reply

Common phrases by theidioms.com