Ondernemen

Wat heeft mij verast als zzp’er

27 november 2019
Boekhouding

Toen ik net begon met mijn eigen bedrijf kwam ik er achter dat er iets meer dingen bij komen kijken dan als je ziet aan de oppervlakte. In deze blogpost laat ik je zien welke dingen ik nog tegen kwam. En wat mij dus heeft verrast als zzp’er, kijk je mee of dit voor jou ook het geval was?
Er zijn zoveel dingen waar op internet eigenlijk helemaal niet over wordt gepraat als je net begint. Zoals bijvoorbeeld verzekeringen, broodfondsen, contracten die je moet hebben. Algemene voorwaarden, maar ook de inkomstenbelasting en je boekhouding. Allemaal dingen die onduidelijk zijn als je net begint. Er wordt wel wat over gemompeld. Maar het meeste moet je toch uitvinden door er eerst tegen aan te lopen en het dan toen te passen. Hieronder neem ik je mee naar een aantal dingen waar ik door tegen een lamp liep en het toen ben gaan toepassen.

Een verzekering als zzp’er gaat niet over rozen.

Oh wat heb ik me hierin vergist. Als je in loondienst bent worden bepaalde verzekeringen natuurlijk voor jou geregeld.
Je werkgever zorgt ervoor, maar je hoeft er zelf niet op te focussen. Als je wat laat vallen op werk wordt dit allemaal voorzien. Zodra je als zzp’er aan de gang gaat vallen sommige dingen niet onder je inboedelverzekering. Maar moet je voor het laten vallen van producten een andere verzekering afsluiten.

Welke verzekeringen?

Wat me hierin verbaasde is dat je als zzp’er zoveel meer verzekeringen nodig hebt dan als in loondienst. Zoals o.a. een aansprakelijkheidsverzekering, Voorraadverzekering, Rechtsbijstandverzekering, zorgverzekering (maar die moet iedereen) & Arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dat zijn nog best wel veel onverwachte verzekeringen die je eigenlijk als zzp’er nodig hebt. Maar er is een oplossing voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering

Een oplossing voor de Arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Toen ik net begon, ben ik bij een heleboel Facebook-groepen aangesloten die tips geven voor starters en ondernemers. Toen ik erachter kwam wat een arbeidsongeschiktheidsverzekering kost voor een zzp’er schrok ik me werkelijk dood.
Die kosten liggen ontzettend hoog. Daarom dat er een aantal jaar geleden diverse broodfondsen zijn opgericht.

Wat is nu precies een broodfonds?

Een broodfonds is een groep zzp’ers die maandelijks een x aantal bedrag in de pot stoppen.
Dit scheelt ongeveer 100 euro per maand met een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Best een hoop. Door iedere maand dit bedrag in te leggen zorg je ervoor dat je indien je ziek wordt minimaal 700,- per maand uitgekeerd krijgt. Zodat je niet ineens helemaal geen inkomsten meer hebt tijdens je ziekte moment. Vaak keren broodfondsen dit 2 jaar lang uit. Hoe meer je inlegt hoe meer geld je krijgt in geval van ziekte. Dit maakt het voor de zzp’er makkelijker om zich voor arbeidsongeschiktheid te verzekeren zonder al te hogen kosten per maand. Dus toen ik een broodfonds ontdekte was ik al blij dat ik niet specifiek zoveel geld kwijt zou zijn aan een verzekering voor arbeidsongeschiktheid.

Contracten.

Oh man man man, wat zijn contracten als zzp’er belangrijk.
En nog steeds maak ik regelmatig deze fout, Ik word nog iets te vaak verrast door het fenomeen contracten.
Het verstandigste is als fotograaf om je in te dekken met contracten, zelf merk ik vaak dat het wordt contract klanten kan afschrikken, iets wat mij weerhoud om ze soms te gebruiken.
Wel maak ik gebruik van een Algemene voorwaarden, waar ik later in dit artikel op terug kom. Maar vergeet je als zzp’er niet in te dekken om voor bepaalde dingen contracten te gebruiken. Als fotograaf maak ik (als ik in een goede bui ben) gebruik van de volgende contracten:

– Auteursrecht
– Portretrecht
– Quitclaim
– Algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden.

Zoals ik eerder noemde, is een algemene voorwaarden heel belangrijk.
Door jezelf in te dekken met een Algemene voorwaarden kan je daar indien er iets gebeurd mee in dekken, wel is het belangrijk dat de “eisen” die je stelt in je algemene voorwaarden ook kloppen met de wet.
Er wordt aangeraden om dit te laten checken door een jurist, maar indien je net begint, heb je hier misschien het budget niet voor, daarom heb ik zelf aan het begin van m’n bedrijf veel gekeken naar andere wat legaal zou zijn qua voorwaarden, wat is reëel en past bij mij?

Hoe controleer je het?

Ook heb ik het door diverse kennissen laten lezen om te kijken of zij vonden dat ik rare eisen stelde, en Google hielp natuurlijk ook al een eind. Maar hoe belangrijk algemene voorwaarden zijn voor je bedrijf verbaasde me wel echt.
Door dat mensen akkoord gaan met je voorwaarden als ze een shoot boeken kan je jezelf heel goed indekken, wel is het natuurlijk een probleem dat iedereen zomaar akkoord gaat met de algemene voorwaarden zonder het daadwerkelijk te lezen.
Toen ik net begon, liet ik mensen nog niet akkoord gaan met de algemene voorwaarden, hierdoor kon ik er ook niet op laten terugvallen en dat is natuurlijk wel echt een fail. Sinds dien heb ik ook opgenomen in mijn voorwaarden dat mensen akkoord gaan door een shoot te boeken, maar ik wil het ook meer gaan opnemen in de offertes (die ik ook echt moet gaan sturen met m’n boekhoud programma)

De inkomstenbelasting is mega-onduidelijk.

Toen ik net begon met ondernemen had ik eigenlijk totaal niet door wat de inkomstenbelasting was.
Wat je vooral op internet leest is dat je btw moet gaan betalen, maar over de inkomstenbelasting wordt niet tot amper gecommuniceerd. Ik wist dat ik geld moest betalen op dit moment, maar niet hoeveel. Afgelopen mei ben ik het boeken Profit First gaan lezen, wat mij ontzettend veel duidelijkheid heeft gegeven met hoe ik mijn geld kan onderverdelen zodat ik niet voor verrassingen kom te staan met de inkomstenbelasting. Dus ik kan iedereen aanraden om dit boek te lezen en het in te zetten voor je onderneming.

Boekhouding

De boekhouding is ontzettend onduidelijk aan het begin.

Zoals ik in het vorige kopje al zij wist ik aan het begin alleen dat ik btw moest gaan afdragen en m’n kosten en inkomsten moest bijhouden en van elkaar moest aftrekken. That’s it. Dat is in Principe ook hoe boekhouding in elkaar steekt, maar een boekhouder is een heel ander verhaal. Als ondernemer ben je zeker in het begin best onzeker of je het allemaal wel goed doet, dus ga je op zoek naar iemand die zekerheid kan geven.

Boekhouder zonde van het geld.

Een boekhouder vond ik zo zonde van het geld, de vragen die ik op dat moment had, kon zij niet beantwoorden en stak ik er verder niks mee op. Ik heb er dan ook heel bewust voor gekozen om de boekhouding in een programma te doen en er dan misschien niet de voordelen die ik eruit zou kunnen halen eruit zou halen. De kosten van een boekhouder zouden namelijk meer zijn dan de winst die het opleverde, vooral omdat ik nog niet zoveel omzet omdat ik hiernaast nog studeer op het moment.
Vanaf komend jaar zou de nieuwe kleine ondernemingsregeling voor mij niet interessant zijn aangezien ik veel voor bedrijven werk. Een bewuste keuze dus. Maar ik kan het echt aanraden om je boekhouding eerst met een boekhoudprogramma te doen, als je echt denk dat je er meer mee kan verdienen door een boekhouder in te huren kan je dat best doen.

Zijn er nog dingen waar jij tegen aan bent gelopen toen je net begon met ondernemen?

7 Comments

 • Reply KoolFamily 28 november 2019 at 08:49

  Bij mij was het ook vooral het aanlopen tegen een hele hoop onverwachte kosten: boekhouder (waar ik een vast bedrag betaal per maand) die maandelijks telkens toch iets uitvindt van bijkomende kosten, een provinciebelasting, aanpassing aan akte, en dan inderdaad die verkeringen…

 • Reply KoolFamily 28 november 2019 at 08:49

  Bij mij was het ook vooral het aanlopen tegen een hele hoop onverwachte kosten: boekhouder (waar ik een vast bedrag betaal per maand) die maandelijks telkens toch iets uitvindt van bijkomende kosten, een provinciebelasting, aanpassing aan akte, en dan inderdaad die verzekeringen…

 • Reply Yvonne 28 november 2019 at 09:09

  Inderdaad, veel dingen ontdek je pas als je er ineens echt mee te maken krijgt. Ik ben sinds een dik jaar ZZP-er, naast een deeltijd baan overigens, waardoor ik nog geen aparte verzekeringen nodig heb. Dat is allemaal door mijn werkgever geregeld.

  • Reply Alexandra 29 november 2019 at 14:59

   Ik ben nog niet begonnen. Nog lekker aan het leren en ontwikkelen. Maar fijn dat je dit deelt. Weet ik straks beter waar ik allemaal op moet letten.

 • Reply Monique 28 november 2019 at 20:11

  Interessant om te lezen. Ik ben zelf geen ZZP’er maar ik denk dat er inderdaad dingen zijn die je niet weet of die je onduidelijk kunnen zijn.

 • Reply Jouvence 3 december 2019 at 17:46

  Er komt inderdaad een hele hoop bij kijken. Stom dat de arbeidsongeschiktheidsverzekering zo duur is!

 • Reply rachel 3 december 2019 at 18:51

  mijn man en ik zijn al 13 jaar zzper en zijn in het begin ook vaak genoeg op ons bek gegaan als ik zo mag zeggen. maar daar hebben wij wel van geleerd.

 • Leave a Reply

  Common phrases by theidioms.com