Fotografie

Welke Camera moet ik kopen?

19 juli 2020

De meest gestelde vraag aan elke fotograaf is, Welke camera moet ik kopen?
Volgens mij hebben velen met mij deze vraag regelmatig gehad en ik ga hem in deze blogpost uitgebreid bespreken.

Om gelijk met de deur in huis te vallen, er is geen camera die aan ieder zijn wensen voldoen.

Er is geen magisch antwoord. Voor iedereen is een andere camera geschikt. Wat voor mij werkt, werkt wellicht niet voor jou. Het is altijd goed om voor jezelf op te schrijven wat jij belangrijk vindt in een camera en wat je wilt gaan fotograferen. Maar ook in welke omstandigheden wil je de camera gaan gebruiken? Allemaal vragen die je voor jezelf duidelijk moet hebben om te kunnen kiezen welke camera geschikt is voor jou.

Welke vragen moet je stellen aan jezelf

 • Wil ik ook in het donker fotograferen?
 • Wat voor soort fotografie wil je doen?
 • Vind je het erg om gewicht bij je te dragen.
 • Vind je het erg om meerdere objectieven te gebruiken?
 • Waarvoor wil je de foto’s gaan gebruiken?

  Bovenstaande vragen zijn belangrijk om aan jezelf te stellen om de perfecte camera voor jouw te vinden.

Wanneer je voor een DSLR kijkt, zoek naar wat belangrijk voor je is.

Bij het fotograferen van sport is het belangrijk dat je camera heel snel reageert en dat je snel achter elkaar door kan schieten. De een is veel sneller dan de ander. En het is belangrijk om te gaan voor een body die dat aan kan. Mocht je veel in het donker willen fotograferen is het belangrijk om te gaan voor een body die goed werkt in donkere omstandigheden. En dat de ISO dus flink omhoog kan. Zelf heb ik een D610 van Nikon. Een body die niet geschikt is om te werken met een hoge ISO, maar ik werk natuurlijk 9 van de 10 keer in de studio waardoor dit voor mij niet belangrijk is.

Zoek op wat past bij jouw soort fotografie

Mocht je inmiddels weten welke vragen voor jou van toepassing zijn is het belangrijk om uit te zoeken wat er past bij jouw soort fotografie, in mijn geval bij Fashion fotografie is worden met een DSLR voornamelijk een 24-70 mm een tele-objectief en een macro-objectief gebruikt. Per soort fotografie zullen de meest gebruikte objectieven verschillen, en het is heel handig om dit uit te zoeken per soort fotografie, zodat je kan zien wat er vaak wordt gebruikt bij jouw fotografie. Je hebt ook diverse websites waarop foto’s staan met de EXIF-gegevens erbij, EXIF-gegevens is de informatie vanuit de camera, zoals het objectief, welke camera maar ook de ISO, diafragma en sluitertijd.

Op onderzoek uit, wat doen andere?

Vaak merk ik bij mij dat het vrienden, kennissen en andere vragen wat ze nodig hebben. Maar dit kan is dus niet per persoon bepalen, door bovenstaande dingen toe te passen en goed onderzoek te doen naar welke beelden je graag zou willen maken en wat daarvoor wordt gebruikt kun je het beste bepalen wat voor jou zou werken. Natuurlijk zijn er enkele objectieven die algemeen goed in kunnen worden gezet zoals de 24-70, maar vaak is het per fotografie en per persoon zo verschillend wat ze prettig vinden. Zo kun jij het heel fijn vinden om met zoom objectieven te werken kan ik een prime objectief veel fijner vinden. Probeer dus ook eens uit wat voor jou een techniek is die werkt.

Herken jij als fotograaf deze vraag? Of heb je zelf deze vraag wel eens aan een fotograaf gesteld?

Volg je me al op Instagram en Bloglovin’?

 

11 Comments

 • Reply Mandy 19 juli 2020 at 23:39

  Ik geloof zo dat je die vraag heel vaak krijgt maar het is ook een hele lastige vraag.. ik denk dat je er gewoon mee moet experimenteren en er achter moet komen of een camera aan je eisen voldoet of jiet

 • Reply Melanie Hoogvliet 20 juli 2020 at 08:51

  Omdat ik vaak pijn in mijn handen heb was voor mij een lichte camera belangrijk. Na lang zoeken en vergelijken ben ik voor een Nikon D3400 gegaan met een 105 zoomlens. Tot nu toe heb ik nog geen spijt van mijn camera gehad.

 • Reply Xiana Bossaert 20 juli 2020 at 11:35

  Ik had voordien een spiegelreflex camera maar had steeds schrik om het mee te nemen op uitstap. Heb hem uiteindelijk verkocht en fotografeer nu eigenlijk meestal met de smartphone :-D.

 • Reply ramses van der werf 20 juli 2020 at 16:05

  Hi,

  Ik vond het ook moeilijk om een camera uit te zoeken waar ik wat mee kon. Ik ben geen fotograaf en wilde eigenlijk alleen mooie foto’s kunnen maken met een goeie zoomlens. Ik kwam zelf (enige tijd geleden alweer) uit op de Nikon D3100 met 35-105 lens erbij. Die bevalt mij prima.

  Ik heb er al veel mooie foto’s mee gemaakt.

 • Reply Joyce - SomedayTodayNL 21 juli 2020 at 10:20

  Interessant artikel! Wanneer ik wat professioneler aan de slag ga zou ik voor mijn blog graag een lichte camera willen die scherpe foto’s maakt maar waar je ook goed mee kunt filmen.

 • Reply nicole 21 juli 2020 at 14:00

  Nee, deze vraag is voor mij niet bekend, maar dat komt omdat ik niets af weet van fotograferen. Ik gebruik daarvoor simpelweg mijn smartphone.

 • Reply Merel | De Mamagids 21 juli 2020 at 15:38

  Hele handige tips! Zelf uiteindelijk de vraag niet gesteld maar gezocht op internet. Voor het werk dat ik doe is een gewone systeemcamera prima. Zou best een duurdere willen, maar dat is dan meer voor het mooie dan noodzaak.

 • Reply Manon 21 juli 2020 at 17:45

  Je hebt helemaal gelijk als ik het zo lees. Een miskoop ligt dan ook snel op de loer?

 • Reply rachel 25 juli 2020 at 14:41

  ik herken je vraag en heb daarom meerdere camera’s gekocht. een canon en een nikon en blijf toch bij mijn nikon. Ik heb ook een tijd een sony gehad en die was ook goed te doen.

 • Reply Cynthia 26 juli 2020 at 14:24

  Thanx voor de tips. Het blijft toch vooral zoeken naar de camera die bij jouw wensen past hè?

 • Reply Peter Boon 21 augustus 2020 at 22:18

  Ikzelf heb al jaren een platte Canon fotocamera. Maak er mooie foto’s mee. Achteraf bewerk ik de foto’s op Adobe. Canon is een goed merk, wat ik vind.

 • Leave a Reply

  Common phrases by theidioms.com