De afgelopen jaren heb ik diverse studio’s gehad. Het fijne hiervan dat je heel erg ontdekt wat je wel en niet nodig hebt. Omdat ik vandaag officieel het contract heb getekend. En ontvangen van mijn nieuwe studio ruimte. Leek het mij leuk om een artikel te schrijven over welke eisen ik heb aan een studio ruimte. Mocht je dan in de toekomst als fotograaf ook op zoek gaan naar een ruimte kun je deze blog erbij pakken om te kijken waar je op moet letten.
Plafon hoogte
Laten we maar gelijk beginnen met de moeilijkste in dit rijtje, plafon hoogte. Waarom speelt dit zo’n grote rol in het huren van een studio? Licht is natuurlijk een van de belangrijkste aspecten van fotografie. Zonder licht geen foto. Het gebruik van studio licht is natuurlijk gebaseerd over hoe we licht in het dagelijks leven ook ervaren. De zon is natuurlijk onze grootste bron en deze verwijst ook dan het meest naar studio licht. Ik gebruik de zon vaak als “voorbeeld” en als je naar de zon kijkt staat deze natuurlijk altijd boven ons. Dit is ook zo in de studio. Je wilt je licht hoger hebben dan je model om natuurlijke schaduwen te scheppen. Hiervoor heb je echter wel een hoog plafon nodig. Vaak zijn de plafons in ruimtes maar 250 hoog. Mijn eis aan een ruimte is dan ook dat hij minimaal 3 meter hoog is. Maar wanneer mogelijk het liefst nog veel hoger. De ruimte die ik nu heb, is 3 meter hoog. Een ander voordeel hiervan is dat je je achtergrondrollen rechtop kan bewaren. Dit is belangrijk om te zorgen dat ze niet gaan hangen en het papier kreukels oploopt.
Vloer
Iets wat ik ook belangrijk vindt, is de vloer in de ruimte, als je deze niet hoeft te vervangen scheelt het natuurlijk veel geld en moeite.
Waar ik vooral op let of de vloer wat harder is, en makkelijk schoon te maken, nu is dit in mijn nieuwe studio niet het geval en zouden we er een vloer overheen mogen leggen.
Omdat we deze ruimte onbepaalde tijd kunnen huren is het iets waar we op een later moment in zouden kunnen investeren. Want het werkt een stuk beter dan je vloer van laminaat of zeil is.
Hierop kun je de achtergrond een stuk makkelijker vast tapen aan de grond, en eventuele koffie vlekken verwijder je makkelijk.
Boren in de muren?
Zelf heb ik twee verschillende soorten systemen om mijn achtergrondrollen aan op te hangen, een staande variant die ik makkelijk mee kan nemen maar die meer ruimte inneemt.
Het liefst heb je in een vaste ruimte natuurlijk liever dat dingen minder ruimte in nemen, hierdoor is het belangrijk om te weten of je in de muren mag boren.
Vaak moet je de gaten wel opvullen als je de ruimte weer verlaat, maar dit geeft je toch voor je achtergrond ruim 1 meter extra ruimte, plus als mensen tegen het papier aanlopen lopen ze tegen de muur aan en zal je rol minder snel scheuren.
Maar ook muurdecoratie maakt je ruimte een stuk gezelliger.
Kleuren van de muren.
Een van de dingen waar ik ook op let of de muren een neutrale kleur hebben, in het geval van de nieuwe studio is dat niet het geval, daar zit 1 groene muur in, en als je bekend bent met fotografie weet je dat kleuren weerkaatsen op de huid. En een groene reflectie op je model is niet echt ideaal. Hierom gaan wij de muren wit verven, wit weerkaatst natuurlijk ook licht, maar geeft de ruimte een frisse uitstraling en is een stuk makkelijker te blokkeren. Je kunt er ook voor kiezen om de muren zwart te verven, deze kleur absorbeert het licht namelijk. Zelf kies ik voor de witte muren, omdat dit lekker fris is en licht dat weerkaatst op je model is eigenlijk nooit fout en kun je blokkeren door een zwart paneel of zwart doek neer te zetten.
Wist jij dat je op deze punten moest letten voor het huren van een studio?
Volg je me al op Instagram en Bloglovin’?
No Comments