Achter de schermen Fotografie

Welke stappen zijn er allemaal voor een shoot?

10 oktober 2022
Productfoto van Paese op een paarse achtergrond

Heel veel mensen weten eigenlijk niet hoeveel uur er nou eigenlijk in een fotoshoot zit. Je hebt natuurlijk de voorbereiding, de shoot en de nabewerking. Maar zijn er eigenlijk nog meer stappen. Wat moet er allemaal gebeuren voor de shoot echt plaats kan vinden. In deze blogpost neem ik je mee naar welke taken ik allemaal heb voor, tijdens en na een fotoshoot.

Een aantal jaar hou ik mijn uren al bij in Toggl. Een super fijne app voor je uren registratie. Deze app geeft mij ook ontzettend veel inzichten in hoeveel tijd ik eigenlijk kwijt ben. Aan het organiseren van een shoot, de shoot zelf en hoeveel uren er nog in de nabewerking zitten.

De aanvraag & standaard vragen

30 min 

Vaak krijg ik via de mail een aanvraag binnen voor een shoot. Hier staat nog weinig informatie in qua wat de specifieke wensen zijn. Denk hierbij aan nog niet duidelijk wat voor soort foto’s (modelbeelden, sfeerbeelden of packshots). Ik kan dus nog niet gelijk met een offerte komen, maar is het eerst belangrijk om nog wat vragen te stellen zodat ik een offerte op maat kan maken.

Een berichtje naar een klant ziet er dan zo uit:

Beste,

Dankjewel voor je berichtje en compliment.
Zou je voor mij de volgende vragen willen beantwoorden, zodat ik een offerte op maat voor je kan maken?

– Welke soort beelden zoek je precies? Modelbeelden, Packshots of sfeerbeelden?
– Heb je al een moodboard?
– Om hoeveel producten gaat het?
– Hoeveel beelden had je per product willen ontvangen?
– Wil je de shoot op locatie of bij mij in de studio willen doen?
– Had je een budget in gedachten?
– Wanneer moet de shoot plaats vinden?
– Heb je een specifieke deadline voor de oplevering van de beelden?

Hoop snel van je te horen.

Akkoord & de voorbereiding

30 min – 2 uur

Zodra de klant alle vragen heeft beantwoord. En akkoord is met mijn offerte. Ga ik verder met de voorbereiding van de shoot. Afhankelijk van de shoot ligt dit er natuurlijk aan wat er precies moet worden geregeld.

De voorbereiding voor een model shoot

Is er bijvoorbeeld een model nodig en wilt de klant daarbij mijn hulp? Dan vraag ik vooraf aan de klant naar wat voor soort model ze op zoek zijn. Hierna benader ik diverse modellen(bureau’s) om prijzen op te vragen. Dit plaats ik in een Excel om voor te stellen aan de klant.

De voorbereiding voor een product shoot

Voor een product shoot is de sfeer vooraf nog een stukje belangrijker. Dit omdat kleuren en props hierbij een veel grotere rol spelen. Voor product shoots begin ik altijd met het maken van een eigen moodboard. Zodat ik ook nog een keer benadruk voor welke sfeer de klant wilt gaan. Hierna maak ik een lijst met foto die gemaakt moet worden, En wat ik daarvoor nodig heb. Wil de klant bijvoorbeeld verse bloemen gebruiken bij een van de shots? Dan schrijf ik dit bij het beeld zodat dit niet wordt vergeten. Aan het eind maak ik dan een lijst met dingen die nog moeten geregeld worden voor de shoot, En vraag ik een akkoord van de klant om het te kopen. (zij betalen tenslotte voor “verse”props die ik niet in mijn bezit heb). Nu kan de klant de producten opsturen. En na akkoord kunnen we dan eindelijk door naar het fotograferen.

Shoot

2 – 9 Uur

Model shoot

De leukste dag, het uitvoeren waar we voor hebben voorbereid. 2 uur is eerder een uitzondering dan regel. Vaak verzamelen we als team vaak rond 9:00, vaak ben ik al een half uur eerder aanwezig mocht iemand onverwacht wat eerder komen. Hierna ligt het net aan de shoot, met een model shoot gaat het model gelijk de visagie en het haar in, dit duurt vaak 1 tot 2 uur, afhankelijk van wat er precies allemaal moet worden gedaan. Tijdens dat het model in de visagie zit bouw ik vaak de set op, tenzij de klant zelf aanwezig is, dan probeer ik vaak een dag van tevoren of voor de klant komt de set al te hebben opgebouwd zodat dit zo min mogelijk tijd kost en er nog tijd is om te kletsen met de klant. Vaak duurt de fotografie niet heel lang +- 15 tot 30 minuten per look, maar wordt de dag vaak lang door het vaak wisselen van setjes, visagie en haar.

Product Shoot

Met een product shoot kunnen we natuurlijk gelijk beginnen met het fotograferen als de set al staat. Vaak probeer ik net zoals bij model shoots van tevoren de set klaar te zetten, tenzij dit niet anders kan, wel komt het een stuk vaker voor dat een klant niet aanwezig is bij een shoot waardoor je wat meer ruimte hebt om bijvoorbeeld met je licht te spelen. Vaak probeer ik tijdens het fotograferen updates via Whatsapp naar de klant te sturen om zo te peilen of we qua fotografie nog op een lijn zitten en ik geen re-shoot hoef te doen. Het zou vervelend zijn als je namelijk de gehele dag aan het fotograferen bent en een klant besluit dat dit toch niet helemaal is wat er in gedachten zat. Hierdoor is het dus ook van belang om van tevoren je shotlist door te bespreken.

Retoucheren

1,5 – 8 Uur

Photoshop is als een tweede huis voor me. Sinds 2015, tot ik uit huis ging. Ben ik haast elke avond zoet geweest met mezelf allemaal nieuwe dingen aan te leren via Photoshop. Ik vind het ontzettend leuk om me bezig te houden met nabewerking en heb heel wat uren besteed aan het leren van dodge en burn zodat ik de hoogst mogelijke kwaliteit bewaar van het beeld. Hoe snel een beeld bewerkt kan worden ligt er natuurlijk net aan hoe schoon de huid of het product is. Gemiddeld ben ik per foto 1 uur bezig, een kleine kijk in mijn workflow; Ik begin in Capture one voor de kleine aanpassingen. Hierna open ik het beeld in Photoshop en begin ik met het schoonmaken van de foto. Hierna ga ik door met dodge en burn en als laatst doe ik de colorgrading. Afhankelijk van hoeveel elke foto nodig en waarvoor hij wordt gebruikt kan dit qua tijd best wel oplopen.

Beelden versturen met WeTransfer in hoge kwaliteit en web formaat.

Afhankelijk van hoe snel internet je hebt. 

Als alle bovenstaande stappen zijn afgerond en de klant netjes de factuur heeft betaald zit er nog maar een ding op, de beelden naar de klant versturen. Zelf werk ik altijd graag in batches en maak ik de beelden na het retoucheren in 1 batch naar JPEG en WEB formaat. Hierdoor heb ik meerdere mapjes die ik naar mijn klant kan sturen zodat ze op elk platform het juiste beeld kunnen gebruiken.

Tot slot

Natuurlijk heb ik bepaalde aspecten, maar licht uitgelicht in deze blogpost, omdat er zo ontzettend veel variabele zijn per shoot, maar hopelijk heeft dit een klein inkijkje gegeven wat er nou eigenlijk aan zo’n shoot voor en achteraf aan toe gaat.
Had je verwacht dat dit er allemaal nog bij kwam kijken?

Volg je me al op Instagram en Bloglovin’?

13 Comments

 • Reply Linda schrijft 't op 10 oktober 2022 at 10:37

  Wat leuk om te lezen hoe je te werk gaat. Voor mijn natuur foto’s wilde ik werken met Photoshop maar ik vond het erg ingewikkeld.

 • Reply Tessa 10 oktober 2022 at 18:56

  Leuk om te lezen wat er allemaal bij komt kijken als je een product of modellen fotograveerd

 • Reply Melanie Hoogvliet 12 oktober 2022 at 10:03

  Wat goed dat je dit omschreven hebt! Veel mensen weten niet wat er allemaal bij een shoot komt kijken! Dit is een mooi en duidelijk overzicht

 • Reply Nicole Orriëns 12 oktober 2022 at 15:44

  Wauw, dat is een heleboel werk! Leuk om zo’n kijkje achter de schermen te kijken en te zien wat er allemaal bij komt kijken.

 • Reply Frederique 12 oktober 2022 at 16:24

  Wat een goed artikel, zo weten klanten ook precies wat ze te wachten staat. Ik heb zelf heel wat jaren als modestyliste gewerkt dus ik (her)ken het allemaal wel.

 • Reply Jouvence 12 oktober 2022 at 18:34

  Ik wist niet dat er nog zoveel bij kwam kijken en dat er zoveel tijd in gaat zitten.

 • Reply Amina 14 oktober 2022 at 00:15

  Ik vind het zo tof om je aan het werk te zien met die model shoot! Als productfotografe weet ik wat erbij komt kijken. Wat knap dat jij ook model shoots aanpakt. Dat vind ik pittig hoor! Die eerste foto met die producten, die is echt geweldig. Zo mooi!

 • Reply Wanda 15 oktober 2022 at 17:36

  Leuk dat je ons zo een inkijkje geeft in wat er allemaal bij komt kijken, want normaal zien we alleen de foto;s en natuurlijk niet er wat bij komt aan voorbereiding en nabewerking.

 • Reply Rory 15 oktober 2022 at 17:38

  Wow, dat wist ik inderdaad niet. Dat is een behoorlijk programma. Daar ben je veel tijd aan kwijt. Goed om te weten, want dan kan je nog meer begrip krijgen voor al het werk dat erbij komt kijken. Goed dat je zo serieus daarmee bezig bent. Heel professioneel.

 • Reply Janet 15 oktober 2022 at 20:33

  Er komt inderdaad veel meer bij kijken dan ik had gedacht. Alleen het contact en overeenstemming vooraf gaat natuurlijk ook al veel tijd inzitten.

 • Reply Cynthia 18 oktober 2022 at 16:27

  Jee, wat een interessant blog. Vaak ben je je niet bewust van het werk dat in een foto zit. Ik vind het erg interessant om te lezen hoe je dit aanpakt. De foto’s op mijn blog worden wel steeds ietsjes beter, maar komen niet in de buurt van jouw professionaliteit. Ik heb nog veel te leren.

 • Reply Kristof Sixpacks.be 19 oktober 2022 at 11:17

  Tof om een keer te lezen. Ik heb nog nooit zo een fotoshoot meegemaakt dus ik had er ook geen idee van hoeveel werk erbij komt kijken.

 • Reply Tania 25 oktober 2022 at 12:51

  ik kan me best voorstellen dat daar veel tijd in kruipt en dat er veel mensen daar niet stil bij staan wat een werk het allemaal met zich meebrengt

 • Leave a Reply

  Common phrases by theidioms.com