Fotografie Lifestyle

What’s on my iPad Pro 12.9

9 mei 2022

Tech is iets wat me al jaren aanspreekt, ik ben dol op nieuwe technische snufjes. En toen ik aan het kijken was naar een nieuwe, goede laptop werd ik ook enthousiast over de nieuwe modellen van de iPad. Een aantal jaar geleden, ik geloof in 2018 kocht mijn moeder het basis model iPad. Nu met alle upgrades heb ik in februari mijn eerste iPad gekocht en ik ben gegaan voor de nieuwe iPad Pro M1, in deze blogpost neem ik je mee met hoe ik mijn iPad gebruik en wat er allemaal opstaat.

De iPad 12.9

Zelf heb ik gekozen voor de iPad 12.9” na het kijken van een aantal reviews. Om heel eerlijk met je te zijn moet ik toegeven dat ik achteraf toch liever een kleinere maat iPad had genomen, of zelfs de nieuwe iPad Air. Dit omdat ik ook een MacBook 14” heb en het nu qua gewicht, schermgrootte niet meer heel veel verschil maakt. Hierdoor neem ik de iPad minder vaak mee dan ik eigenlijk zou willen. Ik had de iPad namelijk voornamelijk gekocht ter vervanging van mijn Dummie waar jullie eerdere blogposts over hebben kunnen lezen.

Toch meer uit m’n iPad halen.

Nadat ik had laten landen dat ik hem iets te groot vindt ben ik opzoek gegaan naar manieren hoe ik hem het beste kon inzetten. En er naast mijn laptop het meeste van kon maken. Het schrijven van notities is voor mij nog steeds een van de keyfeatures van de iPad. En hier gebruik ik hem dan ook het allermeest voor, maar in de tussentijd heb ik nog meer toffe apps ontdekt, kijk je met me mee?

Mijn Home Screen

Als m’n iPad unlocked is is dit het eerste wat je ziet. Mijn achtergrond houd ik minimalistisch met mijn Logo. Dit doe ik met twee “gedachten” het oogt rustig, maar ook als ik mijn portfolio kom laten zien bij klanten heb je meer kans dat ze je naam zien staan en beter weten van wie ze het portfolio hebben gezien. Voor de rest heb ik op mijn basis scherm diverse apps staan die ik prettig vindt om te gebruiken. Links boven zie je ook een widget waarin ik shortcuts heb staan. Via Shortcuts heb ik diverse home screens gezet, mocht ik dan productiever aan de slag willen gaan kan ik dit makkelijk doen door middel van deze shortcuts. Ik neem je mee in alle mapjes en apps, en laat je hierna mijn verschillende opzetten qua home screens zien.

De apps op mijn Home Screen

Ik laat de Camera, Notes en Photos even achterwegen aangezien dit standaard apps zijn die je erbij krijgt en ook aardig voor zich spreken.

Pinterest

Ik denk dat elke creative deze wel op zijn of haar mobiel heeft staan. Met Pinterest kan je natuurlijk super makkelijk ideeën opdoen, inspiratie opdoen om te tekenen in ProCreate en ga zo maar door. Pinterest is gewoon een lekker visueel platform, waar ik regelmatig op te vinden ben.

Netflix

Spreekt ook aardig voor zich, maar ik wil je toch graag nog wat tips geven voor toffe series die het kijken waard zijn.
– The Missing
– You
– Virgin River
– Orphan Black

To Do

To do is de app waar ik to do’s in opschrijf (voornamelijk op de langer termijn). Maar waar ik ook ideeën een opschrijf voor blogposts. Als ik dan even niet weet waarover ik een blogpost online moet zetten kijk ik even in mijn lijst met ideeën en en kan ik vanuit daar weer verder werken. Echt een super fijne To do app die ik echt al jaren gebruik.(voorheen was dit de app Wunderlist)

Capture Pilot

Capture Pilot is de app die je kunt gebruiken samen met Capture One. Als ik klanten heb die bijvoorbeeld bezig zijn met het klaarzetten van de volgende look. Of om wat voor reden dan ook niet mee kunnen kijken op mijn scherm zet ik soms mijn iPad neer. zodat ze vanaf mijn iPad tegelijkertijd mee kunnen kijken als ik aan het fotograferen ben. Ook zouden ze eventueel gelijk sterren kunnen geven, maar in de praktijk gebeurd dit zelden.

ProCreate

Volgens mij is dit een van de meest besproken apps die je kunt hebben voor je iPad. En zo ben ook ik gezwicht ervoor. ProCreate is een app waarin je kunt tekenen, illustraties kunt maken, maar ook gifs. Zo wil ik voor de vlog ook weer wat meer kleine handgeschreven elementen en leuke gifjes gaan toevoegen. En dat doe ik dus allemaal met deze app. Ideaal als je je creatief even wilt uitlaten, of natuurlijk een echt kunstwerk wilt maken.

GoodNotes

GoodNotes was de app waardoor ik in eerste instantie een iPad wou. Het leek mij een stuk relaxter om elke keer een iPad mee te nemen op pad. Dan om elke keer mijn dummie mee te nemen, een dummie is natuurlijk ter grootte van een A5 boekje. Wat nog best wel wat weegt en wat heel veel papier kost, omdat ik graag mijn aantekeningen wou bewaren en we klein wonen leek digitaal me echt een super mooie oplossing.

En ik moet zeggen dat ik het echt ideaal vindt.
Na shoots schrijf ik altijd op welk licht ik heb gebruikt, zodat ik als hiernaar wordt gevraagd ik het binnen no-time kan opzetten. Wat vooral ideaal is bij terug komende klanten. Maar ook moodboards met een shotlist maak ik hierin, omdat je makkelijk het schrijven kunt afwisselen met kleine tekeningen werkt dit voor mij echt super goed.

Mijn mappen

Standaard

In de map standaard zitten, zoals de naam al zegt standaard apps. Hier heb ik alle apps van Apple neergezet die wel eens handig zijn. Maar je eigenlijk amper gebruikt, maar niet wilt verwijderen omdat je ze soms wel nodig hebt. Ook zit hier de applicatie CloudReader in, die inmiddels al niet meer actief gedownload staat omdat ik hem zelden gebruik.
Het is een app waarmee je makkelijk pdf bestanden kunt lezen. Zoals bijvoorbeeld magazines die je in een pdf vorm hebt gedownload. Deze app doet wat hij moet doen en kan zo nu en dan best handig zijn.

TV/YouTube

Niet de meest spannende map op mijn iPad, maar niet heel onbelangrijk. De VLC app gebruik ik om gekochte cursussen via mijn iPad te bekijken, zo heb je ze altijd offline bij de hand en kan je zo nu en dan sneller even iets opnieuw bekijken. De YouTube app spreekt voor zich denk ik zo.

Productivity

Twee Google applicaties, maar beide gebruik ik op een heel andere manier binnen mijn bedrijf. Via Slides maak ik bijvoorbeeld een plan voor een shoot. Hierin verwerk ik welke kleur achtergrond we gaan gebruiken, hoeveel beelden we gaan maken en wat we daar specifiek voor nodig hebben. In Sheets heb ik een “excel” bestand waarin ik de Profit First methode toepas. Dit is een techniek waarbij je werkt met diverse potjes om zo twee keer per maand je financiën in orde te maken. En dit op verschillende doelen potjes te zetten. Zo heb je nooit te weinig geld om de belasting te kunnen betalen.

Blog

De WordPress app… Een app die ik op m’n iPad heb staan omdat ik hoop dat je er lekker mee aan je blogposts kan werken. Maar niets is minder waar. De WordPress app werkt helemaal niet effectief, en ik schrijf momenteel deze blogpost dan ook vanaf mijn iPad in Safari. Omdat de layout van de website en hoe alles werkt 100x makkelijker gaat dan in de WordPress app. Dus WordPress; als je dit leest, zorg voor een super goede applicatie voor tablets.

Feedly is een RSS-Feed reader. Eerder gebruikte ik hiervoor Bloglovin’ maar toen ik overstapte van m’n moeders iPad naar deze kon ik de Bloglovin’ app niet meer downloaden en ging ik opzoek naar een alternatief, wat Feedly werd. Bij Feedly kon je super makkelijk je feed van Bloglovin’ overzetten en dit heb ik dan ook zeker gedaan. Het werkt makkelijk en ik kan de blogs lezen die ik graag zou willen (op een paar na dan, maar mijn blog kan je wel lezen via een RSS-Feed)

Instagram

Eigenlijk is deze map het showen niet waard haha, hij heet Instagram, maar Instagram is nergens te bekennen.
Planoly is wel de app die ik gebruik voor het inplannen van mijn content, maar eigenlijk gebruik ik die haast ook niet meer, en al helemaal niet meer via de iPad. Dit mapje mag dus eigenlijk wel weg.

App Libary

Sinds een tijd heeft Apple natuurlijk omgegooid dat je niet meer alle applicaties op je home scherm hoeft te hebben.
Hierdoor heb ik een aantal apps die ik wel veel gebruik, maar die ik nog geen plekje heb gegeven.

LumaFusion

Sinds twee weken editen Tom en ik samen de vlog vanaf de iPad, zo kunnen we makkelijker gifjes toevoegen en kan ik wat makkelijker quality check doen (hallo, controlfreak) Tom pakte dit eerder alleen op, maar ik merk dat ik het soms ook leuk vindt om mee te werken aan de vlog. Op internet zag ik veel over dit programma voorbij komen die je dus kunt gebruiken op je iPad. Tom en ik besloten het uit te proberen. In mijn hoofd (en screenshot dat ik had gemaakt) was het 19,99, maar toen ik de app eenmaal aanschafte was hij 29,99 geworden. Nog steeds niet heel duur voor een video bewerkingsapp, maar toch wel even jammer. We hebben de app nu zo’n twee weken in gebruik en het bevalt, goed. Op het inlezen van bestanden na dan, om footage in LumaFusion/Op de iPad te krijgen is altijd wel een hele struggle. Dus daarvoor zoeken we nog naar betere manieren.

Fit On

Fit On heb ik ook in de App Libary, dit is een sport app waar ik zo af en toe wat workouts mee doe, maar ook stretch oefeningen voor mijn nek/rug. Super fijne app met veel verschillende workouts die je gratis kunt doen.

Focus Mode

Sinds een tijd kan je verschillende focus modussen maken bij Apple, zo werken bepaalde apps niet als je in een focus mode zit, krijg je bepaalde meldingen niet binnen en zo kan je voor jezelf de meest ideale focus modus activeren. Zelf ben ik er momenteel nog volop mee aan het spelen omdat ik wil kijken wat voor mij het beste werkt, maar hieronder laat ik je zien hoe ik het nu precies heb zitten.

Dit is de focus mode > Creative

In Creative heb ik de apps neergezet waarmee ik in een creatieve bui kan raken, zoals je ziet is dit nog niet heel uitgebreid, maar zoals ik al zij ben ik nog aan het testen, haha.

Dit is de Focus Mode > Work

Dit scherm gebruik ik samen met mijn Home het meest. Capture One is pas geleden uitgekomen met een iPad app in Beta die ik nu volop aan het testen ben. En eigenlijk geld dat voor de meeste Apps hier. Photoshop is nog niet optimaal, maar dat probeer ik nu wel steeds meer te gebruiken voor bijvoorbeeld het “schoon” maken van een foto, waarna ik verder kan gaan op mijn computer. Lightroom gebruik ik eigenlijk niet, maar omdat het bij m’n abonnement zat heb ik het wel gedownload mocht ik bijvoorbeeld foto’s wat willen oplichten, maar ik hoop dus dat ik dit binnenkort met Capture One kan doen in plaats van Lightroom. Maar zoals ik al aangaf ik Capture one nog in beta.

Coolors

Coolors is een hele toffe app waarmee je een kleurenpallet kunt samenstellen door te werken met een “randomiser” Deze past eigenlijk ook super goed bij het kopje creative.

Take a break is een focus mode die er ineens bij kwam en ik maar heb laten staan, haha.

Tot slot

Door de iPad op meerdere manieren te gaan gebruiken ben ik hem steeds meer gaan waarderen, als je niet echt grafisch werk doet denk ik dat de iPad ook een vervanger kan zijn voor een traditionele laptop. Je kan er tegenwoordig ontzettend veel mee en er zijn heel veel accessoires er voor te krijgen. Vond je het leuk om mee te kijken op mijn iPad?
En zijn er nog apps waarvan je echt vindt dat ik ze moet hebben?

Volg je me al op Instagram en Bloglovin’?

1 Comment

  • Reply Tweek, een planner en to do list in een. | Jasmijn Bult 18 juli 2022 at 10:10

    […] Bij Tweek ligt het er aan hoeveel taken je per dag hebt, hoeveel taken je ziet. Zelf heb ik een iPad die 12,9″ is, en hierbij zie ik niet de gehele week qua taken. Maar, dit is het grootste verschil tussen de […]

  • Leave a Reply

    Common phrases by theidioms.com