Fotografie

Windows of toch Apple?

6 oktober 2022
Apple en Windows laptop

Eindeloze discussie

Dit blijft een eindeloze discussie. De een vindt Windows de absolute winner, terwijl de ander helemaal weg is van Apple. De meeste PC’s hebben Windows als besturingssysteem, maar Mac heeft een standaard besturingssysteem namelijk: Mac OS X. Welke is nou beter of fijner? Uiteindelijk heeft ook voor een groot deel te maken met wat je gewend bent. Overstappen kan namelijk veel tijdkosten, aangezien beide programma’s erg verschillend werken. Maar wat zijn de voor- en nadelen? En welke kan ik het best kopen voor beeldbewerking? Ik ga voor jullie opzoek naar de antwoorden.

IPS paneel

Wat in ieder geval belangrijk is, bij beide partijen, dat je een scherm aanschaft met een IPS paneel. Dit scherm zorgt ervoor dat de kleuren op je scherm hetzelfde blijven ongeacht van hoe je naar het scherm kijkt. Met een TN paneel is dit niet het geval. Een TN paneel is meer geschikt voor het spelen van spelletjes. Bij dit paneel heb je minder last van vertraging door het snelle reactievermogen, maar heb je wel last van het kleurverschil. Voor beeldbewerking en fotografie is een IPS paneel dus erg belangrijk. Bij een Mac is dit meestal standaard, bij een PC moet je daar wel even goed naar kijken.

 

Een paar voor- en nadelen van Apple

Voordelen:

Apple heeft goede schermen, en voor beeldbewerking is dat ook zeker nodig. Op grafisch gebied is Apple beter. Dit komt simpelweg gewoon doordat Apple zich daar meer op focust. Een programma als Photoshop werkt beter op een Apple product. Daardoor hebben veel fotografen een voorkeur naar Apple. Maarja niet iedereen is fotograaf he 😉

Alle Mac’s en het besturingssysteem komen van hetzelfde bedrijf: Apple. Hierdoor is alles super goed op elkaar afgestemd.

Nadelen:

Waar Apple bekend om staat is het strakke en chique design. Alles is tot op de puntjes uitgewerkt. Hier besteden zij ook veel geld en tijd aan uit, dus zijn daardoor ook een stuk duurder.

Een nadeel van Apple is dat ze alleen USB C aansluitingen hebben. HDMI kabels, SD kaartjes en andere USB-accessoires kan je dus niet meer gemakkelijk aan je Apple product aansluiten. Bij Windows kan dit allemaal wel.

 

Een paar voor- en nadelen van Windows

Voordelen:

Een voordeel aan een Windows computer is dat, als je het zou willen, je hem helemaal kan verbouwen. Bij Apple gaat dat niet zo makkelijk. De hardware zit goed in elkaar, maar je kan niet makkelijk onderdelen vervangen voor betere. Er zijn zeker wat opties, maar niet zoveel als bij Windows. Maar niet iedereen wil zijn of haar Laptop verbouwen. Dit heeft dus ook meer te maken met waar je interesses bij liggen.

Apple kan zelf de prijs bepalen van het product, omdat zij de enige aanbieders zijn van hun besturingssysteem. Apple heeft geen last van concurrentie, waardoor andere partijen geen invloed hebben op de kosten van de producten. Windows wordt door meerdere merken gebruikt, zoals Dell en Acer. Zij moeten dus altijd met elkaar concurreren. Dit maakt Windows dus ook vaker een stukje goedkoper.

Nadelen:

Windows heeft meer last van virussen. Dit komt doordat Windows het meest gebruikte besturingssysteem is. 89% van alle PC’s draaien op Windows. Aan de beveiliging kan Windows nog wel werken.

Je kan geen losse updates selecteren. Alle updates zitten in 1 pakket, die je dus moet accepteren, of niet.

 

Eigen ervaring

Zelf heb ik vorig jaar voor school een PC gekocht met het Windows besturingssysteem. Dit heb ik vooral gedaan omdat dit gewoon een stuk goedkoper was. Ik vind mijn Laptop over het algemeen best wel fijn, maar dan vooral voor mail, schrijfopdrachten en bijvoorbeeld het maken van presentaties. Op stage werk ik nu veel met een Macbook en Imac. Ik heb toch wel gemerkt dat voor het echte beeldbewerking, een Apple product beter werkt. Het scherm en de kleuren zijn bijvoorbeeld een stuk beter en het programma Photoshop werkt sneller. Ook ziet alles van Apple er net even iets mooier uit, wat natuurlijk niet het belangrijkste is, maar toch wel een beetje meetelt. Een groot nadeel voor mij en ik denk ook voor anderen is dat Apple erg duur is. Het is niet zomaar iets.  Ik denk dat Windows over het algemeen goed werkt en je daar al ver mee kan komen, zeker omdat het een stuk goedkoper is. Maar wil je echt foto’s en video’s bewerken, is een Apple product geen slecht idee.

 

Ben jij een Windows fan of ga je toch voor Apple? Ik hoor het graag van je in de reacties!

Volg je me al op Instagram en Bloglovin’?

1 Comment

  • Reply Nicole Orriëns 13 oktober 2022 at 11:11

    Ik werk al jaren op een Apple computer en heb sinds kort ook weer een iPhone. Daar ben ik nu helemaal aan gewend, en daarom ben ik een fan van Apple. Maar ooit vond ik Huawei ook prima.

  • Leave a Reply

    Common phrases by theidioms.com