Sinds ik ben begonnen met fotografie hoor je regelmatig collega’s over zonnekappen of over een filter. In deze blogpost neem ik je mee naar wat ik gebruik en waarom. En wat de voordelen van de een of de ander zijn.
Er zijn zoveel verschillende meningen over het gebruik van bescherming voor je objectieven en daarom focus ik in deze blogposts op de eigenschappen, voor en nadelen en welke mijn voorkeur heeft en waarom.
Wat is een filter?
Een filter is een stuk glas met eventueel speciale coating die je op je objectief kan draaien. Je hebt ontzettend veel verschillende opties in deze filters zo heb je; uv filters, polarisatie filters, beschermfilter, ND filter en close-up. Al deze filters hebben een bepaalde doelstelling, maar een van de meest gebruikte is denk ik wel de beschermfilter of de uv filter. Zoals de naam al zegt, zorgt de een voor bescherming van je objectief en de ander om uv licht tegen te houden (het licht dat van de zon af komt)
Waarom zou je een filter gebruiken?
Een filter kan je gebruiken om het stof van je objectief af te houden en eventuele beschadigingen voorkomen. Ik zou een filter dan ook voornamelijk gebruiken om vooral stof en beschadigingen aan je objectief tegen te gaan. Dit zorgt er natuurlijk voor dat als je een takje tegen je objectief krijgt deze een kras achterlaat op je filter in plaats van je objectief zelf.
Waarom zou je een zonnekap gebruiken?
Een zonnekap krijg je bij elk objectief dat je koopt, deze gebruik je voornamelijk om eventuele lens flares te verkopen, mocht je tegen de zon in fotograferen. Mocht je je objectief laten vallen dan wordt ook niet direct je glas geraakt. Je behoud de kwaliteit van het glas en dat is natuurlijk de reden waarom je dat specifieke objectief hebt aangeschaft.
Nadelen van een filter
Een van de grootste nadelen vindt ik als je een objectief laat vallen met het filter erop deze vaak deuken oploopt en je hem er niet met gemak afkrijgt. En vaak vangt het filter de klap wel op, maar breekt het glas. Hierdoor moet je je filter eraf halen en vervangen, maar als deze helemaal vast zit moet je vaak naar een speciaalzaak om te kijken of zij hem wel eraf krijgen, want door de klap is dat helemaal gebogen. Ook moet je de filter in een 100% stofvrije omgeving plaatsen om geen stofdeeltjes tussen je filter en glas te krijgen. En vaak als je een objectief al wat langer hebt zit er onbewust altijd wel stof deeltjes op.
Nadelen van een zonnekap.
Het nadeel van een zonnekap is natuurlijk dat je objectief niet beschermd is als je zonnekap de andere kant op zit als deze in je cameratas zit. Je objectief is dus alleen beschermd op de momenten dat je je camera aan het gebruiken bent, eventueel kan je hier natuurlijk rekening mee houden met het uitzoeken van een cameratas dat je je objectief met zonnekap erin kan opbergen. Ook kan er makkelijk stof op het objectief komen, maar dit blaas je er zo af met een blaasbalg.
Mijn voorkeur
Mijn voorkeur gaat uit naar de zonnekap omdat je met een filter ander glas op zet, indien je niet investeert in goed glaswerk kan dit ervoor zorgen dat de kwaliteit van je objectief naar beneden gaat en dit is natuurlijk super zonde van je dure objectief, door met de zonnekap te werken zit je niet aan dit glas en zorg je dat je sowieso de beste kwaliteit uit je objectief haalt. Ook kunnen er geen onverwachte stofjes tussen je filter en objectief komen.
Gebruik jij iets om je objectief te beschermen tegen vuil, vallen en krassen?
Volg je me al op Instagram en Bloglovin’?
2 Comments
ik ga ook voor de zonnenkap, en hier ga ik gewoon zuinig met mijn camera en lenzen om dus er zitten geen krassen op en vuil, ik laat hem eens in de zoveel tijd reinigen door een bekende van mij
als ik zie hoeveel techniek er komt kijken bij het maken van een mooie foto, dan snap ik dat ik het niet kan ! 😉